Beleid

De charme van de kanoafdeling is dat het een informele groep is met een lage organisatiegraad. Er zijn dan ook geen statuten en regelementen. Toch zijn er in de loop der jaren een aantal regels vastgesteld die in de praktijk handig bleken te zijn.

De botenstalling

De plekken in de stalling zijn in principe bedoeld voor mensen die varen. 

De stalling is dus niet om opslagproblemen van mensen met een te kleine schuur op te lossen. 

Deze regel is nodig om in de toekomst mogelijk schaarse ruimte te kunnen verdelen. Het is onmogelijk te normeren wat we onder ‘varen’ verstaan. Bovendien is een norm niet controleer- en handhaafbaar. Niettemin blijft overkort overeind staan dat we geen ‘goedkope opslag’ zijn voor mensen met een te kleine schuur. De stalling is bedoeld voor de actieve watersporters. 

Zo nodig gaan we uit van het redelijk overleg. Mocht dat in de toekomst bij het verdelen van schaarse ruimte niet tot een bevredigende oplossing leiden dan kan het bestuur van De Helling, bij een vermoeden van weinig of niet varen, de huur opzeggen. Om plaats te maken voor iemand die wel veel vaart. Een dergelijk besluit is bindend. 

In de stalling is plaats voor veertig enkele en vijf tweepersoons ‘enkels’. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Vol is vol. Iedere nieuwe aanmelding zullen we met het bovenstaande in het achterhoofd beoordelen. 

Alleen leden van WSV De Helling kunnen gebruik maken van de kanoplekken in de stalling. Naast hun verenigingslidmaatschap betalen die een kanobijdrage per stallingsplek. Een Canadees neemt twee kanoplekken in beslag en betaalt dus dubbel. Een tweepersoonskano neemt één plek in en betaalt enkel tarief. De kano’s zijn niet via De Helling verzekerd. 

Het is overigens ook niet de bedoeling om visbootjes, zeilboten, aanhangwagentjes, waterscooters en bananen (voor achter speedboten) in de stalling onderdak te bieden. De stalling is gebouwd voor en door drie doelgroepen: de roeiers, kanoërs en jeugdzeilertjes van WSV De Helling.

Varen in de winter

In de winter is kanoën niet vrij van risico’s. Denk aan onderkoeling na een onverhoopte kentering. We varen, voorzien van een wettelijk verplicht rondschijnend wit licht en op eigen risico. Alleen varen raden we ten zeerste af. Tijdens de woensdagavond en de zondagochtend varen we in groepsverband. Natuurlijk heeft iedereen als het kouder wordt een zwemvest, een neopreen long john, handschoenen, fleece-trui(en)aan en een muts op en voldoende droge reservekleren bij zich. Ook een goede wind- en waterdichte jas, liefst een met neopreen rond polsen, nek, en middel is verplicht, evenals een thermosfles met iets warms te drinken. Als het echt vriest en waait zijn er aanvullende kleding-eisen. 

Ondanks alle voorzorgen kan het iedereen overkomen dat hij of zij omgaat. In onze wankele zeekano's, waarin je vast zit met een spatscherm, is dat voor sommigen de eerste keren een beangstigende ervaring. Ook is het, vooral in de winter, zaak er weer snel in te zitten of aan de kant te komen. Dit lukt alleen met de hulp van een ander. Omgaan en er weer in klauteren moet worden geoefend en mensen moeten dan, zeker als het water koud is, precies weten wat ze doen. In de wintermaanden nemen we daarom alleen mensen mee waarvan we weten hoe ze reageren als ze omgaan en waarvan we weten dat ze, met hulp, weer terug kunnen komen in de kano zonder anderen in gevaar te brengen. In het voorjaar en de zomer trainen we volop op deze technieken en zijn nieuwkomers van harte welkom.

Nieuwkomers

De kanoafdeling heeft voor belangstellende nieuwelingen enkele clubkano's beschikbaar waarin ze kennis kunnen maken met de club en de sport. Beginners kunnen van die boot enkele keren gebruik maken en er is altijd wel iemand in de buurt die bereid is de basisbeginselen (in ieder geval het omslaan en elkaar weer in de boot helpen) en enthousiasme over te brengen. We adviseren in het voorjaar onze beginnerscursus te doen (zie ook onder kopje kanonieuws). Wie na drie keer besluit door te gaan moet lid worden van de kanoafdeling van WSV De Helling. Van nieuwe leden wordt verwacht dat zij actief op zoek gaan naar een eigen boot. We varen allemaal met eigen zeekano's. Deze zijn geschikter en veiliger op de Lek dan de goedkopere vlakwaterkano's.

Jeugd

Jeugdbeleid is er in zoverre dat we niet verantwoordelijk kunnen zijn voor meevarende personen van onder de achttien jaar. Deze deelnemers kunnen alleen meevaren onder verantwoordelijkheid van een meevarende ouder. Graag maken we afspraken met betreffende ouders. Jeugdigen kunnen in overleg tussen ouders en één van de meevarende volwassenen afwijkende afspraken maken.

Terug naar boven