Opleiding jeugdzeilen

 

Jeugdzeilopleiding

 

In maart 2022 opent de inschrijving voor het jeugdzeilen 2022. Als je de uitnodiging tot inschrijving tegen die tijd per mail wilt ontvangen, stuur dan een mail naar jeugzeilen@wvdehelling.nl.

Voor kinderen en jeugd tussen 9 en 16 jaar organiseert WV de Helling een jeugdzeilopleiding. In een aantal lessen leren de kinderen op ‘De Afgraving’ spelenderwijs zeilen in de eenmansboot ‘Optimist’ of de tweemansboot 'Laser Pico'. Het is mogelijk om de diploma’s Eenmans CWO1, CWO2 en Tweemans CWO1, CWO2 en CWO3 te halen. 

Als je na het lezen van deze pagina je kind wilt opgeven voor het jeugdzeilen of nog vragen hebt, mail dan naar: jeugdzeilen@wvdehelling.nl. In maart krijg je dan het verzoek om je werkelijk in te schrijven.

Zeilinstructeurs uit onze eigen vereniging verzorgen de cursus. Zij brengen de kinderen de beginselen van het zeilen bij en varen tijdens het zeilen in begeleidingsboten mee om, daar waar nodig is, de kinderen individueel te begeleiden.

 

Wanneer?

De cursus wordt gegeven tijdens zeven weekenden in de maanden mei tot en met september. Ieder weekend varen de kinderen één dagdeel. De kinderen worden ingedeeld op niveau en hebben les op een vaste dag en tijdstip,op vrijdag, zaterdag of zondag. Op vrijdag duurt de les van 16:30 tot 20:00. Op zaterdag en zondag duren de lessen  van 08:30 tot 12.30 of van 13:00 tot 16.30. De indeling wordt na sluiting van de inschrijvingen (zoveel mogelijk in overleg) opgesteld. De lessen kunnen vanwege weersomstandigheden worden afgezegd.  De data van dit seizoen vind je helemaal onderaan deze pagina.

 

Waar?

De cursus vindt plaats op ‘De Redichemse Waard", ook wel bekend als "de afgraving". Dit is een dode arm van rivier de Lek, die stroomopwaarts ligt vanuit de haven. Dit rustige vaarwater is een unieke plek om kinderen in een veilige omgeving zonder beroepsvaart hun zeillessen te laten volgen. We beginnen en eindigen de les in de haven van Culemborg of we wisselen op de het strandje bij de afgraving. Met meer ervaren zeilers varen we bij goede omstandigheden ook op de Lek.

 

Optimist of Laser Pico?

De vereniging heeft de beschikking over Optimisten en Laser Pico’s. De Optimist is een eenmansboot voor kinderen vanaf 9 jaar. Pico cursisten varen in duo’s.  De Laser Pico is geschikt voor kinderen vanaf 12, of jongere kinderen in bezit van een CWOII diploma in de Optimist. Onze ervaring is dat ook oudere kinderen die nog niet te groot zijn voor een Optimist, het best eerst een jaar in de Optimist kunnen varen om de basisvaardigheden te leren alvorens naar de snellere Pico over te stappen.

Het is ook mogelijk om de zeilcursus te volgen in een eigen Optimist. 

 

Het CWO diploma

De instructeurs van De Helling mogen CWO-diploma's toekennen. Het CWO1 is bedoeld voor kinderen die nog nooit hebben gezeild. Ze leren de eenvoudige basisvaardigheden, zoals op- en aftuigen, sturen, bedienen van de zeilen en overstag gaan. Dit wordt aangevuld met theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Het zeilen gebeurt onder rustige omstandigheden d.w.z. rustig vaarwater en matige wind (3 Beaufort).

CWO2 is voor kinderen die de eerste opleiding succesvol hebben doorlopen en die de beginselen van het zeilen beheersen. De opleiding omvat de basisvaardigheden en wordt verder aangevuld met o.a. opkruisen en aankomen aan hoger wal met bijbehorende theorie. Het zeilen gebeurt onder redelijke omstandigheden d.w.z. niet te druk vaarwater tot windkracht 4 Beaufort. 

Voor CWO3 wordt een nog betere beheersing van de boot verwacht en varen we meer op de Lek. Zie voor meer informatie over de CWO eisen: www.cwo.nl.

 

Wat heb je nodig?

Zwemvesten worden door de vereniging ter beschikking gesteld. De kleding tijdens de zeilles bestaat uit zwemkleding met daarover een wetsuit en geschikte schoenen voor in het water. Deze zijn bij de meeste grote sportzaken en via internet te bestellen. Droge kleding en een handdoek meenemen voor na afloop.

 

 

Voorwaarden

Cursisten moet bij de start van de cursus 9 jaar of ouder zijn en in bezit van zwemdiploma A+B. Cursisten varen altijd met een zwemvest aan. De vereniging stelt deze beschikbaar.

Alle cursusdeelnemers moeten lid zijn van WV de Helling.

 

Corona protocol 2021

We hebben een Corona protocol opgesteld in 2020, dat goed is gekeurd door de gemeente: zodat:

1. Kinderen tot en met 12 zoveel mogelijk uit elkaar blijven en zeker op 1,5 meter  van ouders en instructeurs

2. Op dit moment mag iedereen tot 27 jaar met elkaar samen sporten.  Dat betekent dat de Pico's in duo's kunnen worden gevaren. 

3. Er iedere les ouders zijn die boten klaar leggen en opruimen

4. Buiten de instructeurs en ouders met dienst er verder geen ouders bij zijn

 

Kosten

De kosten voor de zeiltraining eenmans en tweemans bedragen € 140,- en € 100,- als in een eigen boot wordt gevaren. 

Het lidmaatschap WV De Helling bedraagt voor jeugdleden €32,35 per jaar. Dat is inclusief KNWV bijdrage en exclusief de eenmalige inschrijfkosten van 17,50). Zie ook de lidmaatschapspagina.

 

Hulp van ouders

Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat ze voor, tijdens en na de lessen helpen met de logistiek rondom het zeilen (boten te water laten en uit het water halen). Ook tijdens de lessen hebben we hulp van ouders nodig op de wal. Vaak spreken ouders onderling af wie er tíjdens de les aanwezig blijft. Zeker voor jonge kinderen en bij minder goed weer is het fijn als er - zeker de eerste lessen totdat de kinderen meer vertrouwd zijn met zeilen -  veel ouders helpen bij het aankomen en afvaren. Bij mooi weer is de afgraving een heerlijke zwem- en picknickplek. In ons Corona-protocal gaan we uit van een schema voor de hulpouders.  Wie niet hulpouder is, kan waarschijnlijk niet bij de les blijven, daar komen we op terug als de lessen beginnen.

 

Kamp

Ieder jaar organiseren wij een zeilkamp voor de jeugd. De kinderen kamperen in zelf meegebrachte tenten en varen twee dagen in de vertrouwde Optimisten en Pico’s, maar ook (onder begeleiding) in andere soorten zeilboten. Tijdens het kamp wordt ook instructie gegeven. Deelname is niet verplicht, maar wel gezellig. Het kamp start op zaterdagochtend en eindigt op zondagmiddag.

 

Inschrijven en contact

Wilt u meer informatie of u wilt uw zoon of dochter inschrijven,  stuur dan een mail naar jeugdzeilen@wvdehelling.nl. Wij sturen dan een inschrijvingsformulier terug, zodat we alle informatie hebben die nodig is.

 

LESDATA 2021

-- de lesdata 2022 worden in maart 2022 vastgesteld --

Dit seizoen geven we les op vrijdagavond, zaterdag en zondag. 

 

25 april: VERVALLEN! De theorieles voor iedereen op het clubschip gaat niet door. Een te grote groep en teveel verkeer vinden we op dit moment niet verstandig.

14/15/16 mei: Lesweekend 1 

21/22/23 mei: Lesweekend 2 

28/29/30 mei: Lesweekend 3

4/5/6/ juni: Lesweekend 4

11/12/13 juni: Lesweekend 5

18/19/20 juni: Lesweekend 6

25/26/27 juni: Lesweekend 7

2/3/4/ juli: Reserve weekend (mocht een les uitvallen vanwege bijv. te harde wind) 

10 en 11 juli: zeilkamp !

26 september: diploma-uitreiking

 

 

 

 

 

Terug naar boven