Opleiding jeugdzeilen

 

Jeugdzeilopleiding

Update 23 maart 2020: vanwege de Corona crisis is de start van het jeugdzeilseizoen uitgesteld.  Houdt daarom je mail in nde gaten. Kennen we jou nog niet en wil je graag komen zijn, stuur dan een mail naar jeugdzeilen@wvdehelling.nl.  Dan krijg ook jij bericht als het seizoen weer start.

 

Voor kinderen en jeugd vanaf 9 jaar organiseert WV de Helling een jeugdzeilopleiding. In een aantal lessen leren de kinderen op ‘De Afgraving’ spelenderwijs zeilen in de eenmansboot ‘Optimist’ of de tweemansboot 'Laser Pico'. Het is mogelijk om de diploma’s Eenmans CWO1, CWO2 en Tweemans CWO1, CWO2 en CWO3 te halen. 
Ook is zeilen met een kielboot mogelijk.

CWO1 is bedoeld voor kinderen die nog nooit hebben gezeild. Ze leren de eenvoudige basisvaardigheden, zoals op- en aftuigen, sturen, bedienen van de zeilen en overstag gaan. Dit wordt aangevuld met theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Het zeilen gebeurt onder rustige omstandigheden d.w.z. rustig vaarwater en matige wind (3 Beaufort).

CWO2 is voor kinderen die de eerste opleiding succesvol hebben doorlopen en die de beginselen van het zeilen beheersen. De opleiding omvat de basisvaardigheden en wordt verder aangevuld met o.a. opkruisen en aankomen aan hoger wal met bijbehorende theorie. Het zeilen gebeurt onder redelijke omstandigheden d.w.z. niet te druk vaarwater tot windkracht 4 Beaufort. 

Voor CWO3 wordt een nog betere beheersing van de boot verwacht en varen we meer op de Lek. Zie voor meer informatie over de CWO eisen: www.cwo.nl.

 

Zeilinstructeurs uit onze eigen vereniging verzorgen de cursus. Zij brengen de kinderen de beginselen van het zeilen bij en varen tijdens het zeilen in begeleidingsboten mee om, daar waar nodig is, de kinderen individueel te begeleiden.

 

Wanneer?

De cursus wordt gegeven tijdens een aantal weekenden in de maanden mei tot en met september. Ieder weekend varen de kinderen één dagdeel. De kinderen worden ingedeeld op niveau en hebben les op een vaste dag en tijdstip,op zaterdag of zondag. De tijden zijn van  08:30 tot 12.30 of van 13:00 tot 16.30. De indeling wordt na sluiting van de inschrijvingen (zoveel mogelijk in overleg) opgesteld. De lessen kunnen vanwege weersomstandigheden worden afgezegd.  De data van dit seizoen vind je helemaal onderaan deze pagina.

 

Waar?

De cursus vindt plaats op ‘De Redichemse Waard", ook wel bekend als "de afgraving". Dit is een dode arm van rivier de Lek, die stroomopwaarts ligt vanuit de haven. Dit rustige vaarwater is een unieke plek om kinderen in een veilige omgeving zonder beroepsvaart hun zeillessen te laten volgen. We beginnen in en eindigen de les in de haven van Culemborg of we wisselen op de het strandje bij de afgraving. Met meer ervaren zeilers varen we bij goede omstandigheden ook op de Lek.

 

Optimist of Laser Pico?

De vereniging heeft de beschikking over Optimisten en Laser Pico’s. De Optimist is een eenmansboot voor kinderen van 9 jaar. Pico cursisten varen in duo’s. De Laser Pico is geschikt voor kinderen vanaf 12, of jongere kinderen in bezit van een CWOII diploma in de Optimist. Onze ervaring is dat ook oudere kinderen die nog niet te groot zijn voor een Optimist, het best eerst een jaar in de Optimist kunnen varen om de basisvaardigheden te leren alvorens naar de Pico over te stappen.

Het is ook mogelijk om de zeilcursus te volgen in een eigen Optimist.

 

Wat heb je nodig?

Zwemvesten worden door de vereniging ter beschikking gesteld. De kleding tijdens de zeilles bestaat uit zwemkleding met daarover een wetsuit en geschikte schoenen voor in het water. Deze zijn bij de meeste grote sportzaken en via internet te bestellen. Droge kleding en een handdoek meenemen voor na afloop.

 

Voorwaarden

Cursisten moet bij de start van de cursus 9 jaar of ouder zijn en in bezit van zwemdiploma A+B. Cursisten varen altijd met een zwemvest aan. De vereniging heeft deze beschikbaar.

Alle cursusdeelnemers moeten lid zijn van WV de Helling.

 

Kosten

De kosten voor de zeiltraining eenmans en tweemans bedragen € 140,- en € 100,- als in een eigen boot wordt gevaren.

Het lidmaatschap WV De Helling bedraagt voor jeugdleden €27,55 per jaar. Dat is inclusief KNWV bijdrage en exclusief de eenmalige inschrijfkosten van 17,50). Zie ook de lidmaatschapspagina.

 

Hulp van ouders

Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat ze voor, tijdens en na de lessen helpen met de logistiek rondom het zeilen (boten te water laten en uit het water halen). Ook tijdens de lessen hebben we hulp van ouders nodig op de wal. Vaak spreken ouders onderling af wie er tíjdens de les aanwezig blijft. Zeker voor jonge kinderen en bij minder goed weer is het fijn als er - zeker de eerste lessen totdat de kinderen meer vertrouwd zijn met zeilen -  veel ouders helpen bij het aankomen en afvaren. Bij mooi weer is de afgraving een heerlijke zwem- en picknickplek.

 

Kamp

Ieder jaar organiseren wij een zeilkamp voor de jeugd. De kinderen kamperen in zelf meegebrachte tenten en varen twee dagen in de vertrouwde Optimisten en Pico’s, maar ook (onder begeleiding) in andere soorten zeilboten. Tijdens het kamp wordt ook instructie gegeven. Deelname is niet verplicht, maar wel gezellig. Het kamp start op zaterdagochtend en eindigt op zondagmiddag.

 

Inschrijven en contact

Wilt u meer informatie of u wilt uw zoon of dochter inschrijven,  stuur dan een mail naar jeugdzeilen@wvdehelling.nl. Mocht u zelf interesse hebben om zeilles te geven aan uw eigen kinderen of onze jeugd, laat het ons dan weten. Goede instructeurs/instructrices kunnen wij altijd gebruiken. Wij leiden ook zelf instructeurs op, volgens de eisen van het CWO.

 

Bij de voorlopig inschrijving vermelden:

- naam kind

- geboortedatum

- Optimist of Pico

- zeilervaring/diploma’s

- zeilervaring ouders en bereidheid om instructie te geven.

 

LESDATA 2020

De lesdata in 2020 worden rond maart/april 2020 gepubliceerd op deze plek.

 

LESDATA 2019

 

Update 5 maart 2019: de voorlopige data zijn bekend en zien er alsvolgt uit:

14 april - Theorieles op het clubship in de middag

11-12 mei - Les 1
18-19 mei - Les 2
25-26 mei - Les 3

1-2 juni  Hemelvaart - Géén les
8-9 juni  Pinksteren - Géén les
15-16 juni - Les 4/ zeilkamp
22-23 juni - Les 5
29-30 juni - Les 6

6-7 juli - Les 7  - laatste les

20-21 juli - Reserve weekend (en begin zomer vakantie)

31 aug - extra les voor de zaterdagochtend groep

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven