Stuuropleiding

Roeien op een rivier heeft extra dimensies ten opzichte van roeien op een kanaal of plas. De combinatie van stroming, wisselende waterstanden, weersomstandigheden, beroepsvaart en pleziervaart maakt het sturen leuker, maar ook ingewikkelder. Het stelt extra eisen aan je kennis over de verkeersregels op het water en aan je stuurkunst. Daarom is het belangrijk om je stuurdiploma te behalen.

Wat moet je doen om je stuurpermissie(s) te verkrijgen?

Na de basisopleiding kunnen nieuwe roeiers eerst ervaring met sturen opdoen tijdens de instuifuren. Je stuurt dan onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een bevoegde stuur. Het is belangrijk stuurervaring op te doen voor je aan de stuuropleiding begint. Zo leer je de commando's beheersen. Nadat je een seizoen ervaring hebt opgedaan tijdens de instuif kun je je aanmelden voor stuurlessen die leiden tot je stuurexamen (Sturen 1). Onderdeel daarvan zijn twee thema-avonden: veiligheid en vaarregels. Vervolgens oefen je onder leiding van een instructeur tot je klaar bent om examen te doen. De instructeur geeft aan wanneer je daar klaar voor bent. Met het bepalen van stuurexamen Sturen 1 heb je nog een beperking voor sturen bij hardere wind en stroming. Nadat je aan een examinator hebt laten zie dat je ook onder die omstandigheden verantwoord kan sturen, kan je het diploma Sturen 2 krijgen. 

Van zij-instromers met stuurervaring wordt gevraagd met een stuurinstructeur het water op te gaan om de stuurkennis te toetsen. Afhankelijk van het oordeel van de instructeur kan het examen worden afgenomen of volgen eerst enkele lessen. 

Om als boegstuur te mogen functioneren moet je aan een examinator laten zien dat je boot en bemanning verantwoord kan aansturen en beheersen. 

Theorie over het sturen kun je bestuderen in het Stuurhandboek, dat je kunt inzien via de pagina Documenten

Heb je behoefte aan (meer) begeleiding? Meld dit via de coördinator opleidingen, en die zal je verder helpen.

 

Terug naar boven