Stuuropleiding

Roeien op een rivier heeft extra dimensies ten opzichte van roeien op een kanaal of plas. De combinatie van stroming, wisselende waterstanden, weersomstandigheden, beroepsvaart en de pleziervaart maakt het sturen leuker, maar ook ingewikkelder. Het stelt extra eisen aan je kennis over de verkeersregels op het water en aan je stuurkunst. Daarom is het belangrijk om je stuurdiploma te behalen.

Wat moet je doen om je stuurpermissie(s) te halen?

Al tijdens de basisopleiding kunnen nieuwe roeiers kennismaken met sturen en ervaring opdoen via de instuifuren. Het is belangrijk  stuurervaring op te doen voor je aan de stuuropleiding begint. Zo leer je de commando's beheersen. In het tweede jaar dat je roeit (leren roeien in 2018 is leren sturen in 2020) kun je je aanmelden voor stuurlessen die leiden tot je stuurexamen. Je wordt dan geacht twee thema-avonden (in de wintermaanden) bij te wonen: over veiligheid en over vaarregels. De data voor de theorieavonden worden vermeld in de nieuwsbrief.

Vervolgens oefen je o.l.v. een instructeur tot je klaar bent om examen te doen.

De instructeur geeft aan wanneer je daar klaar voor bent.

Van zij-instromers met stuurervaring wordt gevraagd met een stuurinstructeur het water op te gaan om de stuurkennis te toetsen. Bij gebleken geschiktheid kan het examen versneld worden afgenomen, of volgen enkele lessen.

We willen eenieder aanmoedigen (ook ervaren roeiers) om tijdens de instuifuren een beroep te doen op ervaren stuurlieden; zo helpen we elkaar vooruit.

Na het stuurexamen, waarbij een aantal vaardigheden worden getoetst in een C2, kun je – als de weersomstandigheden daarvoor gunstig zijn – oefenen om de standaard beperking voor wind en stroming op te heffen. Gezien hun jarenlange ervaringen zijn Moritz Haase en Jaap Bart hiervoor de aangewezen personen. Heb je eenmaal hun handtekening op je diploma, dan kun je onder alle omstandigheden veilig sturen.

Theorie over het sturen kun je bestuderen in het Stuurhandboek

Heb je behoefte aan (meer) begeleiding? Meld dit via de coördinator opleidingen, en die zal je verder helpen.

 

Terug naar boven