Zeilen

 

Lekker zeilen dicht bij huis? De Lek bij Culemborg: ideaal!

Vanuit de haven in Culemborg gaan heel wat zeilers het water op. Zeilen op de Lek of de afgraving, een tochtje naar Wijk bij Duurstede. De Lek is steeds anders: de rivier meandert door het landschap. Stroming, wind en windrichting en de loop van de rivier zorgen er voor dat je steeds actief blijft.

 

Veel van onze leden hebben een eigen zeilboot in de haven liggen. Voor wie wél wil zeilen, maar (nog) geen eigen boot wil, heeft de vereniging twee valken beschikbaar. Meer informatie daarover hier

Zeilboot groot of klein?

De maximale zeilbootmaat voor de Culemborgse haven is zo'n 9.50m lang en maximaal 1.8m diep. Of je moet het voor lief nemen dat je alleen stroomopwaarts kunt zeilen en een goede maststrijkinstallatie voor het geval dat je de spoorbrug even moet nemen. 

Gezelligheid en Aftersail

Als je de Helling zegt dan denk je onwillekeurig aan de zomeravondregatta. De zomeravondregatta is een serie van vijf wedstrijden die zoveel mogelijk op de donderdagavond in het voorseizoen wordt gezeild. Behalve deze wedstrijden, die volgens officiele procedures worden gestart, neemt er ook altijd een vaste club zeilers zoveel mogelijk deel aan wedstrijden georganiseerd door buursteden. Zoals de openingswedstrijden in Wijk bij Duurstede, de Andre Smit trofee rond het eiland van Maurik of de sluitingswedstrijden van Vreeswijk, die tussen de sluizen van Hagestein en de spoorbrug gezeild worden. En dat de Culemborgers goed hebben leren zeilen blijkt altijd wel tijdens de prijsuitreiking aan het einde van zo'n zeilwedstrijd. Misschien nog belangrijker dan het wedstrijdelement is bij deze wedstrijden de aftersail. Helemaal bij de tweedaagse wedstrijden.

Jeugdzeilen

Dat de jeugdzeilafdeling van watersportvereniging de Helling actief is, blijkt wel uit de vele verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Naast een zeilopleiding zijn er 'zeiltrainingen, wedstrijden en een zeilkamp. De organisatie en begeleiding van deze activiteiten zijn in handen van ervaren instructeurs, ouders en een aantal actieve leden van de vereniging. Wilt u meer weten, lees dan hier verder.

Terug naar boven