Zeilen met verenigingsboten

 

Zeilen met verenigingsboten

De Helling heeft 2 polyvalken en een Laser ter beschikking voor de leden om mee te zeilen op de Lek. Op deze pagina staat daarover alle informatie.

Coronaprotocol voor het zeilen
- Houd je aan de regels van het RIVM, dus blijf thuis bij klachten, houd 1,5 afstand, was je handen etc. 
- Zie ook de Corona informatiepagina van de Helling op de site.

 

Voor de huidige zeilers eerst de link naar  handige documenten, daarna volgt de algemene informatie over de zeilafdeling:

 

Belangrijke linkjes voor zeilers:

1. De link naar de agenda van de boten vind je in de Helling Zeilen Whatsapp

2. De motorinstructie

3. Een korte handleiding voor de verenigingsvalken

 

Plannen van de zeilafdeling

 

In 2018, was ons eerste jaar als zeilafdeling in de vereniging.  In 2019 heeft de polyvalk "VolvoFalk" aangeschaft, naast de valk die we al in bruikleen hadden. Doordat de afdeling bleef groeien kochten we in 2020 onze twee boot. Daarmee hebben we twee eigen valken tot onze beschikking om weer verder te kunnen groeien in ledental en vooral in het aantal leden dat zelfstandig de boten kan varen. 

2020 werd een raar Corona-jaar, met een record aantal keren dat de boten het water op ging: 300x in een seizoen voeren de boten de haven uit. Instructie geven is beperkt gebleven helaas. We zijn het jaar geëindigd met 41 leden. Een mooie groei dus. We hadden ook een instructiegroep onder 18 jaar, die is overgestapt naar de 1 mans Pico, omdat samen varen niet toegestaan was.

In 2021 zijn we naar 50 leden gegroeid en konden we in de tweede helft van het seizoen  weer  samen zeilen en de achterstand in instructie geven inhalen.

Na onstuimige groei in het aantal zeilers hebben we een ledenstop voor de zeilafdeling ingesteld. Lid worden kan pas weer vanaf januari 2022 mits er dan  plaats is voor nieuwe leden. Liefst hebben nieuwe leden al   zeilervaring. 

 

Hét aanbod: twee goed onderhouden polyvalken in de haven van Culemborg waar je op ieder moment mee weg kan zeilen

Het doel van de zeilafdeling is om samen te varen en om een zeilboot te delen. Iedereen vaart wanneer hij of zij wil en met wie hij of zij wil, zo vaak hij of zij wil. Vlak bij huis dus een zeilboot tot je beschikking, maar dan zónder de kosten en het werk dat hoort bij het hebben van een eigen boot. Daarbij willen we ook vereniging zijn, dus ook regelmatig samen zeilen in onze boten.  Als bonus ligt er ook een Laser waar je mee kunt varen.

Schroom niet: jouw zeilervaring is al snel voldoende om met plezier en veilig op de Lek te kunnen varen.  De Lek is heel wat minder druk en een veel breder vaarwater dan de sloten in Friesland. Als je je in Friesland redt, dan red je je ook prima op de Lek.

 

Leren zeilen

Voor zeilleden worden zeilcursussen georganiseerd. We spreken daarvoor vaste tijden af per instructiegroep en instructeur. Hoe beter je bij aanvang al kunt zeilen, hoe sneller je zelfstandig de Lek op kunt met de verenigingsboten. Dat is het doel van de zeilopleiding: zorgen dat je zo snel mogelijk met plezier en veilig zelf kunt gaan zeilen op de Lek met onze verenigingsboten.

Per seizoen moet je denken aan 4 tot 6 lessen. Daarnaast kun je op eigen initiatief organiseren dat je vaart met andere leden.  Alle zeilers delen een app groep, om die afspraken makkelijk te kunnen maken.

Wij raden leden zonder zeilervaring aan om ook een aantal dagen een zeilschool te bezoeken: vanuit die basis leren wij je bij wat nodig is om zelf op de Lek te varen.

 

Wedstrijdzeilen: zomeravondregatta

We proberen deel te nemen aan de  Zomeravondregatta op de Lek, die zeilwedstrijd op donderdagavond op de Lek die door De Helling wordt georganiseerd. We reserveren de boten er voor, onderling regelen de afdelingsleden wie er wanneer vaart.

 

Informatie over zeilen bij de Helling

 Leden van de vereniging die zich aangemeld hebben voor het zeilen met de verenigingsvalken kunnen gebruik maken van de valken. Er zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

1. Er is tenminste 1 lid van de zeilafdeling aan boord;

2. Er is een schipper aan boord die op de lijst van bootgemachtigden staat of instructeur is;

3. Je reserveert de boot in de digitale agenda;

4. Je bent -als schipper - 16 jaar of ouder omdat het Rijnvaart Politiereglement dat vereist om op de motor te mogen varen op de Lek.

 

 Je zorgt zelf voor een zwemvest (er zijn ook zwemvesten aan boord).

 

Veiligheidsprotocol

Om veilig gebruik te maken van de valken hebben we een aantal regels:

- Je bent altijd zelf verantwoordelijk. Houdt rekening met je eigen vaardigheid, de windracht en de sterkte van de stroming.

- Je vaart alleen tussen de stuwen van Maurik en Hagestein, bij daglicht en verantwoorde weeromstandigheden en stroomsnelheid van de Lek. Vanaf een waterafvoer van 500m3 per seconde bij Hagestein is een mooie richtlijn voor de maximale stroming die nog leuk is om  op te zeilen.
- Solo zeilen mag tot en met met windkracht 3, afhankelijk van je ervaring natuurlijk;

- Je steekt - voor je eigen comfort en het behoud van het materiaal- bij 4 Bft 1 rif en bij 5 Bft 2 riffen

- Er mag niet gevaren worden:

1. Als de windkracht 6 Bft of hoger is

2. Bij mist, met een zicht van minder dan 1000 meter. Zie https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/gelderland, maar blijf zelf ook goed waarnemen.

3. Bij sterke stroming./ Indien de waterstand bij Lobith (  https://waterinfo.rws.nl/#!/thema/Waterbeheer/  ) aan de peilschaal hoger is dan 12 + NAP mag er niet gevaren worden. Er staat dan te veel stroming. 
 

 

Hoe aanmelden:

Aanmelden als lid doe je door een ingevuld lidmaatschapsformulier te mailen aan ledenadministratie@wvdehelling.nl. Als je al lid bent van De Helling gebruik je ook dit formulier om aan te geven dat je lid wilt worden van de zeilafdeling.  We nemen contact met je op als je lid geworden bent om je in te plannen in een instructiegroep of om af te spreken hoe je je handtekeningen ophaalt om zelfstandig te mogen varen.

 

De kosten

Zeilleden kunnen onbeperkt de verenigingsboten reserveren en varen. De kosten van het lidmaatschap, de afdelingsbijdrage en de eenmalige inschrijfkosten vind je hier

 

Hoe kom je op de lijst van bootgemachtigden voor de valken:

Als je een verenigingsvalk mee wilt nemen, verwachten je dat je aantoonbaar kunnen zeilen, zie de verwachte kennis en vaardigheden . Je wordt bootgemachtigde als je twee ondersteunende handtekeningen hebt van andere gemachtigden of je  zeilinstructeur. Als  bootgemachtigde kun je bij de havenmeester een "druppel" halen om toegang tot de steigers te krijgen, tegen betaling van de borg.

 

 

Varen met de Laser

We hebben ook een Laser voor je klaar liggen. Daar kun je mee varen als je lid bent van de zeilafdeling, een korte instructie hebt gehad over het optuigen én als je weet hoe je een lagerwal landing maakt.  Je zorgt zelf voor een zwemvest.

 

 

 

 

Terug naar boven