Zeilen met verenigingsboten

 

Zeilen met verenigingsboten

De Helling heeft 2 polyvalken en een Laser ter beschikking voor de leden om mee te zeilen op de Lek. Op deze pagina staat daarover alle informatie.

 

Voor de huidige zeilers eerst de link naar  handige documenten, daarna volgt de algemene informatie over de zeilafdeling:

 

Belangrijke linkjes voor zeilers:

1. De link naar de agenda van de boten vind je in de Helling Zeilen Whatsapp

2. De motorinstructie

3. Een korte handleiding bij de nieuwe valk

 

 

Plannen van de zeilafdeling

 

In 2018, ons eerste jaar als zeilafdeling, hebben we 18 leden begroet. Reden voor De Helling om in het zeilseizoen 2019 een verenigingsboot aan te schaffen,  naast de valk die we al in bruikleen hadden. In 2020 heeft de vereniging opnieuw een valk aangeschaft. Daarmee hebben we twee eigen valken tot onze beschikking om weer verder te kunnen groeien in ledental en vooral in het aantal leden dat zelfstandig de boten kan varen. 

In 2019 zijn we naar 27 leden gegroeid. We hebben veel instructielessen gedaan.

Voor het jaar 2020 hadden we als doel om méérte  zijn dan een appgroep en twee mooie boten: we willen meer met elkaar gaan varen. Zo kom je vaker op het water. Daarnaast willen we als afdeling weer verder groeien: nieuwe leden, met liefst enige  zeilervaring zijn van harte welkom. Ook verwachten we minstens 1 instructiegroep voor jongeren tussen 16 en 18. Het werd een raar jaar, met een record aantal keren dat de boten het water op ging: 300x in een seizoen. Instructie geven is beperkt gebleven helaas. We zijn het jaar geëindigd met 41 leden. Een mooie groei dus.

In 2021 gaanwe - hopend dat die ruimte er voor iedereen komt - echt meer samen zeilen en de achterstand in instructie geven inhalen.

 

Hét aanbod: een goed onderhouden polyvalk in de haven van Culemborg waar je op ieder moment mee weg kan zeilen

Het doel van de zeilafdeling is om samen te varen en om een zeilboot te delen. Iedereen vaart wanneer hij of zij wil en met wie hij of zij wil, zo vaak hij of zij wil. Vlak bij huis dus een zeilboot tot je beschikking, maar dan zónder de kosten en het werk dat hoort bij het hebben van een eigen boot. Daarbij willen we ook vereniging zijn, dus ook regelmatig samen zeilen in onze boten.  Dat is het doel van deze afdeling van de Helling. 

Als bonus ligt er ook een Laser waar je mee kunt varen.

 

Leren zeilen

Voor zeilleden worden zeilcursussen georganiseerd. We spreken daarvoor vaste tijden af per instructiegroep en instructeur. Hoe beter je bij aanvang al kunt zeilen, hoe sneller je zelfstandig de Lek op kunt met de verenigingsboten. Dat is het doel van de zeilopleiding: zorgen dat je zo snel mogelijk met plezier en veilig zelf kunt gaan zeilen op de Lek met onze verenigingsboten.

Per seizoen moet je denken aan 4 tot 6 lessen. Daarnaast kun je op eigen initiatief organiseren dat je kunt varen met andere leden.  Alle zeilers delen een app groep, om die afspraken makkelijk te kunnen maken.

Wij raden leden zonder zeilervaring aan om een paar dagen een zeilschool te bezoeken. Vanuit die basis leren wij je bij wat nodig is om zelf op de Lek te varen.

 

Wedstrijdzeilen: zomeravondregatta

We proberen deel te nemen aan de  Zomeravondregatta op de Lek,die door WV De Helling wordt georganiseerd. We reserveren de boten er voor, onderling regelen de afdelingsleden wie er wanneer vaart.

 

Informatie over zeilen bij de Helling

Er zijn 2 polyvalken beschikbaar voor zeilen op de Lek. Leden van de vereniging die zich aangemeld hebben voor het zeilen met de verenigingsvalken kunnen hier gebruik van maken. Er zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

1. Er is tenminste 1 lid van de zeilafdeling aan boord

2. Er is een schipper aan boord die op de lijst van bootgemachtigden staat of instructeur is;

3. Je reserveert de boot in de digitale agenda;

4. Je bent -als schipper - 16 jaar of ouder omdat het Rijnvaart Politiereglement dat vereist om op de motor te mogen varen op de Lek.

 

 Je zorgt zelf voor een zwemvest (er zijn ook zwemvesten aan boord).

 

 

Hoe kom je op de lijst van bootgemachtigden voor de valken:

Klik hier voor de zeilvaardigheden die in redeijke mate moet beheersen om een valk mee te mogen nemen. We verwachten dat je aantoonbaar kunnen zeilen, zie de verwachte kennis en vaardigheden . Je wordt bootgemachtigde als je twee ondersteunende handtekeningen hebt van andere gemachtigden of je  zeilinstructeur. Als  bootgemachtigde kun je bij de havenmeester een "druppel" halen om toegang tot de steigers te krijgen, tegen betaling van de borg.

Schroom niet: jouw zeilervaring is al snel voldoende om met plezier en veilig op de Lek te kunnen varen.  De Lek is heel wat minder druk en een veel breder dan de sloten in Friesland. Als je je in Friesland redt, dan red je je ook prima op de Lek.

 

Varen met de Laser

We hebben ook een Laser voor je klaar liggen. Daar kun je mee varen als je lid bent van de zeilafdeling, een korte instructie hebt gehad over het optuigen én als je weet hoe je een lagerwal landing maakt.  Je zorgt zelf voor een zwemvest.

 

Hoe aanmelden:

Aanmelden als lid doe je door een ingevuld  lidmaatschapsformulier te mailen aan ledenadministratie@wvdehelling.nl. Als je al lid bent van De Helling gebruik je ook dit formulier om aan te geven dat je lid wilt worden van de zeilafdeling.  We nemen contact met je op als je lid geworden bent om je in te plannen in een instructiegroep of om af te spreken hoe je je handtekeningen ophaalt.

 

De kosten

Zeilleden kunnen onbeperkt de verenigingsboten reserveren en varen. De kosten van het lidmaatschap, de afdelingsbijdrage en de eenmalige inschrijfkosten vind je hier

 

 

 

Terug naar boven