Veilig Kanoën

Bij het kanoen gelden specifieke veiligheidregels. 

Varen in de winter
In de winter is kanoën niet vrij van risico’s. Denk aan onderkoeling na een onverhoopte kentering. We varen op eigen risico. Alleen varen raden we ten zeerste af. Tijdens de woensdagavond en de zondagochtend varen we in groepsverband. 

Kleding
Natuurlijk heeft iedereen als het kouder wordt een zwemvest, een neopreen long john, handschoenen, fleece-trui(en)aan en een muts op en voldoende droge reservekleren bij zich. Ook een goede wind- en waterdichte jas, liefst een met neopreen rond polsen, nek, en middel is verplicht, evenals een thermosfles met iets warms te drinken. Als het echt vriest en waait zijn er aanvullende kleding-eisen. 

Omslaan
Ondanks alle voorzorgen kan het iedereen overkomen dat hij of zij omgaat. In onze wankele zeekano's, waarin je vast zit met een spatscherm, is dat voor sommigen de eerste keren een beangstigende ervaring. Ook is het, vooral in de winter, zaak er weer snel in te zitten of aan de kant te komen. Dit lukt alleen met de hulp van een ander. Omgaan en er weer in klauteren moet worden geoefend en mensen moeten dan, zeker als het water koud is, precies weten wat ze doen. In de wintermaanden nemen we daarom alleen mensen mee waarvan we weten hoe ze reageren als ze omgaan en waarvan we weten dat ze, met hulp, weer terug kunnen komen in de kano zonder anderen in gevaar te brengen. In het voorjaar en de zomer trainen we volop op deze technieken en zijn nieuwkomers van harte welkom.

Terug naar boven