Van Stuw tot Stuw

De legendarische kano-prestatietocht "Van Stuw tot Stuw" is een jaarlijks terugkerend evenement. De tocht gaat van Culemborg naar de Stuw bij Maurik, dan terug naar de Stuw bij Hagestein om vervolgens te finishen in de thuishaven Culemborg. Totaal bijna vijftig kilometer, dus deelnemers moeten wel de nodige kano-kilometers in de armen hebben. De minder getrainde vaarder kan natuurlijk al bij de eerste doorkomst in Culemborg uitstappen. Maar dan nog is het een heel eind.

MoermanBokaal

De tocht is ooit bedacht door Ad Moerman. Hij had nimmer durven te dromen dat deze tocht een vast plaats op de vaarkalender zou krijgen. Traditioneel wordt na afloop van de tocht de MoermanBokaal uitgereikt aan één deelnemer die in het voorgaande kanoseizoen een bijzondere prestatie heeft neergezet. De jury bestaat geheel en alleen uit de vorige winnaar van de Bokaal en over de uitslag mag lang worden gediscussieerd. Dat verandert overigens niets aan de beslissing van de jury.

2005: De eerste winnaar was de bedenker van de tocht. Uiteraard wegens het vele denkwerk dat er aan vooraf ging.

2006: Jan Pieter Dijkstra had eigenlijk de tweede winnaar moeten zijn. Hij regelde de Bokaal een jaar eerder. Toch kreeg hij hem niet, immers hij mag al jaren 'kanovoorzittertje spelen'. Dus werd Willem van den Boogert de tweede winnaar. Gewoon omdat Willem Willem is en omdat hij weet hoe een lasapparaat werkt.

2007: De derde bokaal ging naar Anneke van der Vlist, de overwegingen van Willem zijn nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar het heeft ongetwijfeld te maken met de vele verdiensten en kwaliteiten van Anneke. Ze laat bijvoorbeeld al 'haar jongens' schijnbaar moeiteloos achter zich op de Lek.

2008: Even is door Anneke gedacht de bokaal naar een van de nieuwe enthousiastelingen te laten gaan. Maar het is ouwe rot Cees Steijlen geworden. Vanwege zijn nieuwe hoofddeksel, waarmee hij een 'standaard' heeft gezet. Omdat hij als een 'vorst in de boot zat' terwijl hij dit voorjaar enorme golven in de Ierse Zee doorkliefde. En vanwege zijn niet-aflatende organisatiedrift, de ene na de andere tocht bedenkt hij. Nu moet hij er alleen nog beter weer bij gaan organiseren, zodat ze wat vaker door kunnen gaan.

2009: Cees heeft even overwogen de prijs aan zichzelf te geven. Om eens geheel onverwacht uit de hoek te komen. Maar hij vreesde voor een Berlusconi-imago. Ook vele anderen mogelijke winnaars passeerden in zijn hoofd de revu. Toch ging de Bokaal naar Ad Moerman. Omdat hij zo trouw met Cees de Van Stuw tot Stuw al vijf keer meevoer. En omdat hij zich al jaren op de beginnerscursus stort. Ad heeft te kennen gegeven de Hoge Onderscheiding graag te willen delen met Jan en Peter, de grondleggers van de cursus. Zij storten zich met minstens even veel enthousiasme op de beginners.

2010: Dit voorjaar was Jan de Bliek de gelukkige. Sinds Jan 'contactpersoon' is, lijken de onderlinge verhoudingen er binnen de kanopoot weer op vooruit te gaan. Ongetwijfeld heeft het een met het ander te maken.

2011: De Van Stuw Tot Stuw is er dit jaar niet van gekomen. Jan blijft dus een jaartje langer de trotse bezitter van de bokaal.

Terug naar boven