Roscoff (Bretagne) 14 juli 2021

Bonjour Vrienden, Familie en Hardlopers,

We wachten in La Coruna al een dikke week op een mooi weer gat om de Golf van Biskaje over te steken. Echter, de weergoden zijn ons niet geweldig gezind. De ene depressie na de ander komt van de Atlantische Oceaan de Golf binnen denderen. De Golf van Biskaje is gewoon een lastig stuk zee om over te steken. Het continentale plat, de zeediepten, lopen daar steil omhoog van wel meer dan duizend meter naar honderd meter. Dit geeft bij een beetje veel westenwind, golven die niet meer gezellig zijn. Wat de ene dag nog een goede weersverwachting is blijkt de volgende dag kompleet te zijn verdwenen. En we hebben toch ongeveer drie etmalen nodig om in Bretagne te geraken zouden de Belgen zeggen. Deze mix van die invloeden maakt de oversteek gewoon lastig. Maar dan opeens, bingo!! Een redelijk weather window. In het begin wellicht een zwakke zuidwesten wind en in de tweede helft een mooie westenwind waarbij je niet gelijk uit je verschoning waait. Er zat een nadeel aan: vertrek op mijn verjaardag. We gaan, dit gat mogen we niet missen.

      

Het plan was Brest maar onderweg kwam qua timing en het tij, kwam Ile de Quessant beter uit. Na 66 uur en 328 mijl op het log ronden we het eiland, waar nog een flinke swell stond, de ankerbaai in. Yes !! We did it !! Na een nacht schommelen, want er loopt toch nog redelijk wat swell de baai binnen, gaan de zeilen ’s morgens vroeg weer omhoog om vijftig mijl verder te zeilen naar Roscoff. Daar komen we ’s avonds toch wel redelijk versleten binnen. Maar na boerennacht in de Marina, met een heerlijke douche … zijn we de volgende dag helemaal klaar om samen met de Fransen quatorze juillet te vieren.

Roscoff is een prachtige plaats. Met een oude haven die kompleet droog valt bij eb. Het getij verschil is, afhankelijk van de stand van de maan natuurlijk, hier makkelijk 6 meter of meer. Je vaart een stukkie maar dan heb je ook wat. Het leven is hier echt kompleet anders dan in Noord Spanje of Portugal. En dat is gewoon heerlijk om mee te maken en je over te verbazen!! Van hieruit is het plan om naar de kanaal eilanden te zeilen. Echter, die zijn Engels …. en die hebben weer een heel ander Corona beleid dan de Fransen. Zal ons benieuwen! Vrienden, jullie zijn weer helemaal bij!!

Au revoir,

Carla en Han s/v Esperanza

Terug naar boven