Esperanza - 7 januari 2019

Esperanza - 7 januari 2019
Tags: 

Torrevieja (Spanje) 7 januari 2019 (37.58.3N 00.41.2W)

 

Hola Vrienden van de Helling, Wat maakt ene land nu zo anders dan het andere? Goed, de een heeft bergen en de ander zee en strand. Echter, het grote verschil maken toch de inwoners en hun tradities.

Neem nou de viering van Drie Koningen van afgelopen 6 januari. In Nederland is het een Christelijke feestdag maar er wordt niet uitgebreid bij stilgestaan dat Melchior, Balthasar & Casper op pad gingen met mirre, wierrook en goud, een ster achterna.

Hier in Torrevieja vielen we van de ene verbazing in de andere. De Driekoningen komen aan op een schip onder luid geknal van vuurwerk. Met de fanfare voorop worden ze op een platte kar gehesen en in een optocht door de stad gevoerd, er staan zelfs dranghekken!! Ondertussen strooigoed uitdelen aan kinderen. Bij aankomst op het centrale plein delen ze cadeaus uit aan de kinderen.

Torrevieja (Spanje)

Het lijkt eigenlijk verdraait veel op de Sinterklaas intocht in Nederland. En.. er gaan hier zelfs al stemmen op om Balthasar niet meer zwart te schinken!!

Spaanse tradities? We doen er gewoon aan mee! Neem nou de viering van Oud en Nieuw.

“Las Uvas de La Suerte” Om twaalf uur ’s nachts zijn er op de radio en TV de twaalf klokslagen te horen. Het is dan de bedoeling om bij elke slag een druif in je mond te steken en door te slikken. En geloof me.. dat valt nog niet mee. De 12 druiven staan voor elke maand van het nieuwe jaar waarin je geluk wilt hebben.

In de lingeriewinkels en ook op markten zie je in de weken rond de Kerst heel veel rood ondergoed!! En dat heeft helemaal niks met seks of romantiek te maken maar alles met geluk!! Want de dame!! die met Oud en Nieuw zo’n setje draagt kan in het nieuwe jaar rekenen op veel geluk. En als ze het helemaal serieus aan wil pakken moet ze het om twaalf uur uittrekken en in de brand steken.

Torrevieja (Spanje)Torrevieja (Spanje)

Of wat te denken van; wie in het nieuwe jaar veel op reis wil moet om middernacht met een grote koffer meerdere blokjes om door de wijk lopen.

Bijgelovigen zijn er van overtuigd dat je dan meer kans maakt om mooie reizen te maken!!

Nou, de schipperse heeft dit om middernacht allemaal geprobeerd en dat viel nog niet mee. Eerst de mond vol druiven, mij gezoend en een gelukkig Nieuwjaar gewenst wat er een beetje borrelend uitkwam. Toen haar rode ondergoed uitgetrokken en aan dek in de fik gestoken en daarna als een speer met de koffer een blokje om!

Hoe zo wij bijgelovig?

Maar dat met die koffer is het toch mooi gelukt!! Over een dikke week vetrekken we voor een rondreis door India & Nepal. En daar hebben we heel veel zin in. We houden jullie op de hoogte!!

Vrienden, jullie zijn weer helemaal bij!!

Hasta luego,

Carla en Han s/v Esperanza

Terug naar boven