Voorjaar

Tags: 

Negombo (Sri Lanka) 23 februari ’17  (07.12.40N 79.50.19E)

 

Aaya-bowan Vrienden, 

Sri Lanka,  het eiland wat eigenlijk een beetje onder India bungelt. Het is zo groot als Nederland en België samen en het heeft ongeveer 22 miljoen inwoners.

Maar… toen ik op de lagere school zat,  hete dit land toch gewoon Ceylon?  Hoe zit dat?

Het kan niet missen, ook Sri Lanka heeft een behoorlijk koloniaal verleden. De eerste die langs kwamen waren de Portugezen en die noemden het Ceilao. Toe kwamen de Hollanders met de VOC  en verbasterde het tot Ceylan. Wat op Zeeland moet duiden.  En daarna kwamen de Engelsen en die maakten er Ceylon van. Wat zou moeten lijken op Sea Long, lange zee om het eiland.

Maar gelukkig kreeg het in 1972 zijn originele naam weer terug: Sri Lanka. Sri betekent heilig en Lanka betekent vruchtbaar land.

Dat onze voorvaderen hier 140 jaar lang de baas hebben gespeeld? Daar kun je niet omheen. Ze hebben enorme forten gebouwd.  Honderden kilometer aan kanalen ( uiteraard laten) graven voor het transport van specerijen vanuit het binnenland naar de havenplaatsen aan de kust.

En het is echt lachen als je de indruk krijgt dat je een Shingalees de woorden  als: kantoor, zolder of kamer hoort zeggen. Dan denk je: schiet mij maar lek, dat kan gewoon niet! Maar het is wel zo!. Er  zijn ongeveer 25 Nederlandse woorden in hun taal blijven hangen!

De lokale bevolking kijkt niet in om in wrok  naar hun koloniale overheersers. Ze zeggen: “ze hebben kennis en voorspoed gebracht. We hebben een prima onderwijs systeem. Een goed spoorwegnetwerk met betere treinverbindingen dan de meeste andere Aziatische landen

Zelfs onze rechtspraak is gebaseerd op Nederlandse recht.” Feest, toch?

Op onze rondreis is Anthony onze gids. Hij is echt super. Vaak valt of staat zo’n reis daarmee. Hij heeft gestudeerd in Wageningen. Zijn Nederlands is een heerlijk mengelmoes. Hij is trots op zijn land en dit is zijn kans om Nederlanders alles over zijn land te vertellen.

We zien en bezoeken heel (soms te) veel Boeddhistische tempels en Stoepa’s. Overal waar je om je heen kijkt zie je ze. Maar ja, dat is ook niet zo gek, 70% van de bevolking is Boeddhist.

Het zijn vaak gigantische bouwwerken van alleen maar klinkers van wel 400 meter hoog.  En wat zit erin? Vaak een urn met as van een overledene. En verder, niks!

Zo leren we dat het geen geloof is maar een manier van “hoe” je in het leven staat.  Veel mediteren en offeren. “Wie goed doet, wie goed ontmoet” .

En uiteindelijk hopen ze na vele malen reïncarnatie allemaal de verlichting te bereiken. De Nirvana!

Het verkeer op het eiland is in een woord: Chaos!! Op alle wegen is het toegestaan om 70 km. te rijden. En dit schijnt een soort aanmoediging te zijn voor alle soorten weggebruikers. Maakt niet uit of je nu een brommer, bus of tractor bestuurt: Ze gaan er allemaal

voor: 70 km. minimaal! Dit levert vaak hele spannende inhaal en invoeg manouvers op! Met als triest resultaat: ongeveer 7 verkeersdoden per dag!

Waar leeft het eiland van?  Op nummer een: miljoenen Singalezen die over de grens werken. Vaak in de bouw en de huishouding van Arabische landen. 

Grappig, nu begrijpen we ook waarom we op de vliegvelden in de omringende landen vaak in de taxfree shops wasmachines! te koop zien staan. Toch niet echt makkelijke hand bagage? Ze  gaan op het laatst nog mee als ruim bagage naar Sri Lanka!

Verder staan hoog genoteerd:  natuurlijk thee en edelstenen.  En toerisme? Bijna niet.

Deze staat nog in de kinderschoenen. En dat is ook niet zo vreemd, want het is nog maar 9 jaar geleden dat de bloedige burgeroorlog, die 26 jaar heeft gewoed en meer dan 70.000 mensen het leven heeft gekost, tussen de Tamil Tijgers en het Regeringsleger is afgelopen.

Het is daarom ongelofelijk hoe veerkrachtig deze vriendelijke mensen zijn die leven in dit  waanzinnig mooie land.

We  reizen er met de Tuk-tuk, fiets en trein doorheen. Maken prachtige bergwandelingen op 2000 meter, waar het heerlijk koel is. En overal ontmoeten  we die kleine blije lachende mensen.

Vrienden, Sri Lanka heeft ons verrast. Het eiland barst bijna uit zijn voegen van de cultuur, historie en een overweldigende natuurschoon. Dit in combinatie met parel witte stranden en een blauwe oceaan en natuurlijk die blije mensen… zij maken het verschil!

Sri Lanka? Een must see!

 

Torrevieja (Spanje) 8  maart

Bon Dia,

Wat is het toch weer lekker om te zien dat ons stukje reisverhaal weer op de Site van de Helling staat … super bedankt daarvoor!! Jullie doen het toch maar!!

Wat is het toch weer heerlijk om thuis aan boord te zijn…. Even geen rugzak meer inpakken en de curry’s kunnen we nu ook wel dromen. Als je dat merkt wordt het tijd om op huis aan te gaan.

De terugreis vroeg wel alles van onze flexibiliteit, je hebt helemaal gelijk als je zegt: Ja oudje, dat hoort erbij… maar dit was het wel weer helemaal.

Reis je ff mee? 

3 dagen voor ons vertrek kregen we een sms-je van de  Saudi Arabian Airlines   of we maar 5 uur !!! voor het vertrek aanwezig wilden zijn op het vliegveld van Colombo ….. ja, ze hadden het wat moeilijk met de drukte en het op tijd laten vertrekken van de vliegtuigen!!

Wij op tijd weg met de Tuk-tuk. Wat is dat toch een geweldig vervoersmiddel. Maar 10 Km. is wel het matje!  En ze scheuren toch mooi overal langs.

Saudi Arabian Airlines ? Ja, die had een super aanbieding van 375,= euries p/p. All the way to Madrid!!  Zo iets laat je toch niet schieten .. toch.

Toen we het toestel in liepen zat bijna een heel vliegtuig vol boerka’s ons aan te staren. Of we van Mars kwamen. Allemaal in het zwart gehulde mummies. We dachten: we zijn verkeerd!!

In het toestel was zelfs een gebedsruimte, uiteraard geen alcohol en voor we opstegen een gebed voor Allah !! Maar .. we vetrokken mooi op tijd en het eten was niet slecht.

Het transveren in Jeddah ging boven verwachting. En .. we vetrokken ook weer mooi op tijd!

Op Madrid kwamen alle donkere mensen, zeg maar dus het hele vliegtuig vol dus,  niet eens uit de slurf. De douane controleerde waanzinnig streng.  Heeft u nog een uurtje?

En gelukkig kwamen onze rugzakken via de band weer naar ons toe hobbelen. Altijd weer een bevrijding.  Want ik stond daar in mijn korte broek en het was 7 graden. Brrrr. Toch maar even omkleden.

De Metro van Madrid hadden we al een keer eerder onder de knie gekregen.. Echter, de Airport line lag er een paar weken uit. Shit! Oké, we zijn toch jong en flexibel?  Vragen, lopen en nog een keer vragen. Neem bus 200 naar Avienda America. Het eindpunt sluit, als het goed is,  aan op een Metro station.

Dan neem je de cirkel route en bij Mar Cristal stap je daar over in de Metro die naar het Busstation Zuid gaat. Dit klonk best wel goed. Maar ben je wel eens met een rugzak op in het ochtend spitsuur in een wereld stad geweest? … en je bent al 24 uur onderweg? Jemig wat zijn we flexibel.

Maar .. het lukte.. bijna … want met de cirkel route,  daar kun je twee kanten mee rond …

Op het busstation een sloot koffie en een broodje en op de bus in 6 uuer naar Torrevieja. Er zijn stukken van de route die ik me niet meer kan herinneren.

Na 31 uur reizen waren we weer op ons bootje ….  Zo maakt een mens nog eens wat mee.

En nu? Ff helemaal niks.  Aankomende week beloofd het weer: 24 graden en weinig wind …

Laat maat komen!!

jullie zijn weer helemaal bij!!

Carla & Han

s/v Esperanza

 

 

Terug naar boven