Persbericht "Respec op de Lek 2017"

Onderstaand het persbericht wat is verstuurd aan de diverse media inzake de organisatie Respec op de Lek 2017.

Sloeproeirace ’Respec’ blijft gestaag groeien

De jubileumeditie van de jaarlijkse sloeproeiwedstrijd ‘Respec op de Lek’, kent een record aantal deelnemers. De wedstrijd staat voor de vijfde keer op het programma van ‘Culemborg Bijvoorbeeld’. Iedere editie wist de organisatie van WV De Helling meer sloeproeiploegen te trekken. Op zaterdag 8 juli komen er 36 sloepen – zo’n driehonderd roeiers – aan het vertrek.

In 2013 organiseerden de sloeproeiers van WV De Helling ‘Respec op de Lek’ voor het eerst. Toen namen elf vaartuigen deel. Het deelnemersveld groeide daarna ieder jaar. Vorig jaar stonden er 33 sloepen op de startlijst. Daar is de organisatie nu dus alweer overheen. Voorzitter Ed Wulterkens van het organisatiecomité geeft aan er trots op te zijn dat de Culemborgse wedstrijd in den lande de naam heeft van een gezellig evenement dat tot in de puntjes wordt verzorgd. “Wie eenmaal hier heeft geroeid, komt doorgaans terug. Daarnaast spreekt zich in de sloeproeiwereld rond dat het in Culemborg gezellig is, daar komt de gestage groei vandaan.”

De organisatie zit met het deelnemersaantal wel tegen de grens van de capaciteit aan. Voor volgend jaar moet er serieus over worden nagedacht hoe nog meer groei kan worden opgevangen. Zo is het ieder jaar een heel gepuzzel om alle sloepen op tijd in en uit het water te krijgen.

‘Respec op de Lek’ bestaat uit twee races: een traject van 11,5 kilometer naar Beusichem en terug (start en finish om 11.00 uur bij de haven). In de middag (14.00 uur) volgt een ‘sprint’ van vier kilometer. Op basis van beide uitslagen wordt een eindklassement opgesteld. Tussen de wedstrijden door krijgen de deelnemers een roeierslunch voorgeschoteld.

De winnaar van vorig jaar, de sloep Orkaan uit Muiden, verschijnt dit jaar niet aan het vertrek. Wel de Azorean High uit Katwijk. Deze sloep bezit sinds 2014 het parcoursrecord van Respec op de Lek. In dat jaar roeiden de Katwijkers binnen het uur naar Beusichem en weer terug naar de Culemborgse haven. Niemand deed hen dat nog na.

Terug naar boven