Loflied op de Langzaamloper

De sleepboot Ger-Ant ( http://www.ger-ant.nl ) werd op de Sleepbootdagen in Zwartsluis gekozen tot Sleepboot van het Jaar 2018.
Ze werd in 1934 als de Grace de Dieu gebouwd bij Scheepswerf De Hoop van de Gebr. Tijssen te Leiden voor schipper Kobus de Bont uit Maasbracht. Sinds 2005 zijn Jan en Mirjam Verhoef de eigenaren.
In de machinekamer staat een Industrie 2D6 uit 1959 van 110 pk. ‘Van de 2D6 zijn tussen 1956 en 1963 maar elf gebouwd en daar weet ik er nog vijf van in bedrijf,’ vertelt schipper Jan Verhoef.
De 2D6 werd rechtstreeks gebruikt, zoals in kleine binnenvaarttankers als de Shell 47 en 48, maar ook als hulpmotor op grote zeegaande schepen. De 2D6 op de Ger-Ant is afkomstig uit het zandschip Vios. ‘Hij heeft een cilinderinhoud van 35 liter.
Desondanks is het brandstofverbruik niet meer als dat van een Golfje diesel: 4 à 5 liter per uur. Deze motor draait maximaal 500 toeren. Dat is ten opzichte van automotoren heel erg langzaam, daar is het stationaire toerental al 700 of 800. En dat betekent dat als je op 300 of 400 toeren vaart, er heel erg veel tijd is om de brandstof volledig te verbranden. En dat zie je ook, er is totaal geen rook uit de pijp van een Industrie.’ Het beeld bij de interviewer dat motoren van Industrie helemaal niet zeldzaam zijn, wordt door schipper Verhoef genuanceerd. ‘Je ziet op sleepbootdagen heel veel Industrie-motoren, maar dat zijn over het algemeen de kleinere types. De grotere modellen zijn allemaal gesloopt, niet omdat ze het niet meer deden, maar vaak uit economische overwegingen.
De kleinere modellen worden gekoesterd op dit moment.’
Schipper Verhoef neemt ons mee uit varen op de Lek bij Culemborg en maakt een paar fraaie pirouettes op de Redichemse Waard.
Jochem van Riet van North Sea Service ( https://northseaservice.nl ) stelde zijn motorjacht ter beschikking als filmplatform. Arno Koningstein van de Amsterdamse salonbotenrederij Cruise With Us ( https://www.cruisewithus.nl ) prijst de Industrie 2D6 aan.

Zie voor een filmimpressie : https://m.youtube.com/watch?v=RPMFqOKSoZk

 

Terug naar boven