Esperanza op Menorca

Menorca, de Romeinen noemden het Minorica gewoon omdat het stukken kleiner is dan het grote zusjes Mallorca.

Het is net iets groter dan Terschelling en er wonen ongeveer 60 duizend mensen. En wie hier voor seks, drug en rock & roll komt, zit gewoon een eiland te noordelijk. Dan moet je toch echt op Mallorca en Ibiza zijn.

Echter, daar zijn de lokale bewoners het grote aantal toeristen helemaal zat aan het worden. Dat bleek wel toen bij het binnenlopen in Palma van het grootste cruiseschip ter wereld de Symphony of the Seas, met achtduizend gasten!! verschillende actiegroepen met spandoeken op de kade stonden met de tekst: “Go Home”  Wij vinden veertien miljoen!! toeristen per jaar genoeg!!   

Maar dit alles niet op Menorca. Dit is echt een eiland voor Geiten wollen sokken mensen. Het is een prachtig ruw eiland. Met diepe rotsige inhammen met aan het eind een verlaten strandje. De zee is azuur blauw en God heeft nog geprobeerd de rotsen in plakjes te snijden maar het is hem niet helemaal gelukt.

Het is nog overal stil op het eiland. Het seizoen moet nog beginnen. Vanuit het haventje in Ciutadella aan de westkust, wandelen grote stukken van het Cami de Cavalls, die helemaal rond het eiland loopt.

Natuurlijk is toerisme voor dit eiland ook de grootste inkomstenbron. Maar wat staat er verder nog op het menu? Kaas, Gin (een overblijfsel vanuit de Britse bezetting) en Schoenen!! Uhm?

Nou ja, eigenlijk een sandaal. De beroemde Avarcas.

Vroeger werd de vlakke zool gemaakt van een autoband en de banden van koeienhuid. Maar nu hebben ze een klein hakje en de zool is van leer en de bandjes zijn van kalfsleer.

We zien ze in duizend en twee variaties. De schipperse kan nog niet kiezen … tussen rood en…

Menorca? We hebben er wel wat mee.

Vrienden, jullie zijn weer helemaal bij!!

 

Hasta luego,

Carla & Han  

deel 2

Puerto de Mahon (Menorca) 19 mei 2018  (39.52.01 N 04.18.6E)

 

Hola Vrienden, Familie en Hardlopers,

Liggen we net rustig voor anker in Cala Son Saura, aan de zuidkant van Menorca, horen we vanaf het land een oorverdovend gebrul. Wel zo hard dat we denken: de Russen vallen binnen.

Ook onze Franse buurman, waar we samen mee in de baai liggen, springt op en kijkt verschrikt om zich heen. Daar duikt achter ons op een enorm groot geel laagvliegend gevaarte. Steeds lager en lager en het gebrul wordt oorverdovend.

Holy Sh…. Wat gebeurd hier?

Die Fransman zijn mast gaat

er aan!! Geheid!!

100 meter verder stuitert hij over de zee.  A ha, bingo: het is een blusvliegtuig!! Het wordt hier op de Balearen gebruikt voor het bestrijden van bosbranden.

 

 

Tijdens zo´n scheervlucht over het water vult hij zijn tanks met vijfduizend liter water !! Dat zijn heel veel badkuipen vol, hoor lui! De gehele actie van het aanvliegen-bijladen-opstijgen, neemt nog geen 30 seconden in beslag.

 

Het verhaal van de duiker die door een dergelijk toestel in zee werd opgezogen om vervolgens boven het vuur van een bosbrand te worden gedropt is een typisch broodjeaapverhaal. De waterinlaat openingen van het vliegtuig hebben maar een diamater van 30cm.

Na nog vier oefenrondjes van het grote gele brullende monster, keerde de rust in de baai weer terug. En de schipperse ging die middag niet meer zwemmen!!

 

Vrienden, jullie zijn weer helemaal bij!!

 

Hasta luego,

Carla & Han        

 

                             

Terug naar boven