Esperanza - 22 februari 2019

Esperanza - 22 februari 2019
Tags: 

Torrevieja  (Spanje) 22 februari 2019  (37.58.3N 00.41.2W)

 

Hola Vrienden, Familie en Hardlopers,

 

Heb ik oordoppen in?  Droom ik?  Waar is die oorverdovende herrie gebleven? Je gelooft je oren niet.. ..we zijn in Nepal!! Alleen daar door al zijn we in compleet andere wereld aangekomen.

 

Nepal  ligt als een soort baksteen  (800 Km. bij 210 Km.) ingeklemd tussen India in het zuiden en China in het  noorden. Het heeft een oppervlakte van ongeveer tweemaal de Benelux en er wonen 30 miljoen trotse maar een beetje gesloten Nepalezen. Het kost moeite om ze met een glimlach op de foto te krijgen.

NepalNepalNepal

Maar gelukkig lukte dat wel  bij bovenstaande dames!

 

Wat direct opvalt is hun vlag. 

 

Elk land op de wereld heeft een rechthoekige….. nou Nepal niet!! Die heeft  twee driehoeken!! 

 

En ze zijn er trots op.

In de ene driehoek staat een zon en in de andere de maan afgebeeld.  Want zo lang deze opkomen zal hun land bestaan. 

 

Het rood staat voor: we zullen ons land altijd verdedigen.

 

Het blauwe randje voor gerechtigheid.  En … als ze hem kantelen? symboliseert het de Himalaya, de bergketen die in de lengterichting van de baksteen loopt.

Nepal

Onze eerste stop is het Chitwan National park. Wat een overweldigende natuur.  Het lijkt wel een soort oerwoud.  We zakken in een uitgeholde boomstam de  rivier af en zien krokodillen die lekker op de oever in het zonnetje liggen te bakken. Sommigen liggen met hun enorme bek open. De gids vertelt dat die last hebben van zweren in hun bek en dat de zon deze heelt.

NepalNepalNepal

Kijk daar ….op die tak… Uhm, waar? Een heel klein blauw vogeltje!! Verrek ja , het blijkt een IJsvogeltje te zijn!! Ook wel de blauwe Kingfisher genoemd. Ja, die ken ik natuurlijk wel van het etiket op de bierfles van Kingfisher!!!!

 

Echter, het klapstuk moet nog komen…  iets anders van formaat: Rinocerossen !!  Tegen de schemering komt zo’n enorm dier op ons truckje af!! 

 

De gids vertelt een paar leuke weetjes over deze joekel. Hij weegt bijna twee en een halve ton!! Hij  ziet niet zo best. Als je op 30 meter afstand voor hem staat, (wie haalt dat in zijn bolle hoofd)  dan ziet hij je niet!  Maar .. ruiken des te beter! Hij kan  keihard rennen, zo’n 55 Km per uur… echter, alleen maar rechtdoor! Per dag eten ze ongeveer 70 kilo gras.

 

Het is een bedreigde diersoort want vooral de Chinezen hebben het voorzien op hun hoorns.  Het fijn gemalen poeder hiervan schijnt geneeskrachtige eigenschappen te hebben voor de behandeling van koorts, reuma, jicht en andere kwalen. Dat zo’n prachtig dier daarvoor wordt gedood.. wat een onzin!!

 

Op naar Kathmandu, we zijn er gelukkig maar een paar dagen!  Het is de hoofdstad van het land met  +/- vijf miljoen inwoners. De luchtverontreiniging is er verschrikkelijk. De stad ligt namelijk in een vallei en er is bijna geen wind. Er ligt gewoon een deken van stof en uitlaatgassen over de stad. We worden er een beetje Spaans benauwd van.

NepalNepalNepal

Kathmandu heeft enorm last van urbanisatie.

 

Veel mensen uit het heuvelland en bergen komen hier naar toe om hun geluk en werk te zoeken.

 

We zien een ongelofelijke armoede.

 

We realiseren het ons: je wiegje zal er maar gestaan hebben!

 

Overal in de stad zien we pleinen met Stoepa’s. Een Stoepa lijkt eigenlijk wel op een soort massieve kaasstolp van wit geschilderde bakstenen. In het hart ervan zou dan een stukje van het lichaam van Boeddha liggen? Vaak een haar of zo.

 

Nepal

Het is dus een heilige plek voor de Boeddhisten waar ze offeren en hun mantra’s opzeggen. Vanaf de top hangen kleurrijke Tibetaanse gebedsvlaggen. Ze zijn bedrukt met gebeden. Deze worden dan door de wind meegenomen naar een plaats waar ze wellicht nodig zijn. Dat is nog eens een mooie gedachte!!

Nepal

En ja, wat doet die Sadu priester (een Hindu geestelijke) nu eigenlijk op dit pleintje? Het is namelijk een en al Boeddhisme hier.

 

Eigenlijk maar een ding: Hij wil gefotografeerd worden voor geld!  En dat is toch wel een heel vervelend ding van Nepal: iedereen wil geld van je hebben!

 

Wanneer de schipperse een zwaar gehandicapte  langs de stoep ziet zitten bedelen, geeft ze hem altijd wat. Maar het is hier nooit genoeg.

 

We rijden een bergdorp in en moeten stoppen en vier Euro p/p betalen! Waarvoor?

Niemand weet het! Hier worden we een beetje kriegel van!

 

Nepal behoort statistisch gezien tot de allerarmste landen op aarde, althans wat het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking betreft. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het gemiddelde jaarsalaris in Nepal bedraagt  € 860,=  !! Bent u daar nog?

 

Er zijn geen uitkeringen of pensioenen. Alleen voor diegene in overheidsdienst. Daarom werken er ook ongeveer zeven miljoen, vooral jonge Nepalezen, in het Midden Oosten en sturen hun salaris naar huis. En op de tweede plek van landsinkomsten staat …het toerisme!!

 

Nepal is qua natuur een heel bijzonder land. Het heeft drie totaal verschillende klimaat zones.

 

Als je vanaf het zuiden (India) het land binnen rijdt, krijg je eerst een strook Laagland met heel veel landbouw en bossen. In de zomer is het er gewoon tropisch warm. In de moesson tijd treden de brede rivieren buiten hun oevers.

 

Nepal

Daarna krijg je het Heuvelland, met heuvels tot ongeveer 3500 meter. Op de hellingen hiervan zijn smalle terrassen gemaakt voor akkerbouw. En dan de gigantische bergen van de Himalaya. Het “Dak van de wereld” bedekt met eeuwige sneeuw. Met de majestueuze Mount Everest, met zijn 8848 meter, als hoogste berg van onze aardbol!

 

De laatste dagen van ons verblijf in Nepal verblijven we in Nagarkot, een bergdorpje op 2200 meter.

 

Van hieruit maken we prachtige wandelingen. De sneeuw is er nog maar net een week weg en het is koud! Brrrrrr! We hebben er eigenlijk niet helemaal de juiste kleding voor bij ons.

 

Bij elke bocht in het pad is het uitzicht op die vorstelijke bergen weer anders. Ze zijn in Nepal altijd dichtbij. En de bergen zijn zo mooi! Je wordt er gewoon stil van, zo gigantisch zijn ze.

Nepal

Na iets meer dan vijf weken in India en Nepal zit ons hoofd stamvol met indrukken. We voelen dat al onze zintuigen tegen het overload aanzitten. Dus hoog tijd om terug te gaan naar ons bootje en ze langzaam een plek te geven. Maar een ding is zeker, we zullen deze landen niet snel vergeten!!

 

Vrienden, jullie zijn weer helemaal bij!!

 

Hasta luego,

 

Carla en Han

Veilig terug op s/v Esperanza

Terug naar boven