Esperanza 1-2018

Tags: 

Perth  (Australië)  15 januari 2018  (31.57’8” S 115.51’32”E)

G’day Vrienden,

Kom, zei Carl, we gaan naar de Spudshed  om boodschappen te doen.  Naar de wat?  Spudshed? Dat klinkt heel anders dan Woolworths, Albert Heijn of Aldi, want die ze hier ook!

Spud is in Australië de populaire naam voor aardappel, net zoals in Nederland pieper. Dus een Spushed is een aardappelschuur. Maar het blijft een vreemde naam voor een van de aller grootste supermarktketens in West Australië.

Rond 1960 kwam de Italiaanse emigranten familie Galati vanuit Sicilië aan in Perth. Tony en zijn broer Vince gingen hier gewoon door met wat ze op Sicilië ook al deden, aardappels en groente verbouwen. Echter, ze kwamen daarmee al gauw in conflict met de Potato Marketing Corporation. Deze instantie regelde hoeveel aardappels en van welk soort er verbouwd en door hun verkocht mochten worden.

Vrienden, jullie zijn weer helemaal bij!

Nou, dit druiste helemaal tegen hun vrijgevochten Siciliaanse principes in. Dat maken we zelf wel uit. En de aardappels die we niet mogen verkopen geven we gewoon gratis weg uit de schuur. En dit maakte de Galati broers natuurlijk waanzinnig populair. De start van een multinational.

Het zijn enorme winkels zonder franje waar super verse groentes, vlees en fruit worden verkocht in grote aantallen. Bijvoorbeeld drie enorme broccoli’s voor, omgerekend, 64 euro cent. Maar ja, wat moet je nu met zoveel broccoli?

En de Galati broers blijven de grenzen opzoeken: door hun manier van adverteren en hun winkels zijn 365 dagen 24 uur per dag open!  Toen de schipperse dat las zei ze: dat is handig dan hebben ze ook geen deuren nodig!!

Bonza!!

Carla & Han

Terug naar boven