Esperanza 1-2017

Tags: 

Torrevieja  (Spanje) 20 januari  2017 (37.58.3 N 00.41.2W)

Hola  watersporters,

Spanje?

 

Wat is er hier zo anders dan in andere landen? Wat springt nu echt in het oog?

Boodschappenkarretjes!!!

Het lijkt wel dat als je hier boven de veertig bent je geen tas meer draagt maar met zo’n karretje zeult. In de Super Mercado’s heb je zelfs speciale parkeerplaatsen voor ze.

Echter, op de weekmarkt zijn ze het verschrikkelijkst!! Drommen mensen snuffelen daar lekker langs de kramen….. en alles wat ook maar een beetje grijs haar heeft sleurt zo’n karretje door de menigte en zorgt zo voor menige opstopping.

En de allerergste zijn vaak dames die er niet een slepen maar hem agressief voor zich uit duwen!! Als of ze al jaren niks anders gedaan hebben. En dat is natuurlijk ook zo met hun wandel c.q. de kinderwagens. En sommige verdenk ik er zelfs van dat ze hem gebruiken als een veredelde rollator. En ze hebben maar een koers: rechtdoor! Uitwijken? Ho maar!

Dus je moet constant uitkijken waar je loopt. Ga maar aan de kant, want ze rammen hem zo tegen je schenen!!  En er is zelfs een hele trend onder die dingen: er zijn erbij die hebben luchtbandjes en speciale vakken erin voor de gekoelde producten!!

Boodschappenkarretjes? Grrrrr, Wat een ellende!!

Zo, dat lucht op!!

Nog iets wellicht?

Ja,  maar dit is leuk: Loterijen!!

Loterijen zijn in Spanje ongelofelijk populair. Je kunt alle dagen van de week wel spelen en elke dag is er wel een trekking.

Kleine spelers op de gok markt zijn: La Quiniela, deze is gebaseerd op het voorspellen van de voetbaluitslagen. Primitiva, en Bonoloto, bij deze kun je lootjes kopen voor vaak een klein bedrag van vijftig cent of een Euro.

Deze worden vaak verkocht aan kleine tafeltjes bij de ingang van een grote winkel en door rondwandelende mannen die wat onverstaanbaar roepen en behangen zijn met lootjes die met

wasknijpers aan hun revers zijn vastgemaakt. Een gaaf gezicht!

Echter, de grote jongens zijn: ONCE. Deze loterij is eigendom van de Blinden liga en dient uitsluitend het goede doel. ONCE geeft werk aan 23.000 gehandicapte mensen. Zij verkopen de lootjes in de kiosken of gewoon op straat. In het begin waren het enkel blinden maar tegenwoordig zijn er ook andere gehandicapten die de loten verkopen. Hoofdprijs per week:  3 ton!! Bent u daar nog?

En dan natuurlijk als klap op de veerpijl: El Gordo de Navidad.  "De dikke /vette van Kerstmis”  Met een jackpot van 66 miljoen!! Een heel lot daarvoor kost dan ook € 200,= Gelukkig konden we ook een tiende deel kopen.

De trekking van El Gordo gebeurt elk jaar op 22 december en dat is een hele gebeurtenis. Het hele land zit dan voor de TV om te zien hoe weeskinderen in Madrid de winnende getallen en prijzen trekken, waarna ze deze zingend voorlezen!!

We hadden ons nummer aan boord al geoefend hoe de cijfers zouden moeten  klinken. Maar nee hoor, nada!!

Zo liggen geluk en verdriet vaak heel dichtbij elkaar. Het wordt in het leven allemaal niet even eerlijk verdeeld.

Zo kwam het telefoontje uit Nederland nog veel sneller dan we verwacht hadden. Harry, de broer van Carla, is overleden. Hij heeft de ongelijke strijd met de kanker en een agressieve  vorm van Parkinson nooit kunnen winnen.

Je moet een beetje geluk hebben in het leven, en dat heeft Harry absoluut niet gehad als je het leven op je 66e al moet opgeven. En hij had het leven zo lief en nog zo ongelofelijk veel plannen.

Lieve José, we pakken onze rugzakken in en komen je steunen met dit enorme verlies.

Carla & Han

s/v Esperanza 

Terug naar boven