Boat race

CULEMBORG KRIJGT JAARLIJKSE “BOAT RACE” TUSSEN LEERLINGEN Culemborg krijgt een jaarlijkse ‘Boat Race’ tussen leerlingen van de scholengemeenschappen O.R.S. Lek en Linge en het Koningin Wilhelmina College (KWC). Op initiatief van de sloeproeiafdeling van WV De Helling nemen leerlingen van de scholen het op vrijdagmiddag 17 juni tegen elkaar op in een roeirace op de Lek. De komende maanden gaan de leerlingen (bovenbouw) daarvoor trainen. Het is de bedoeling dat de race een jaarlijks evenement wordt.

Volgens voorzitter Ab Nijenhuis van de organiserende sloeproeiclub ‘Jan van Riebeeck’ (onderdeel van WV De Helling) is het plan ontstaan met een ‘schuin oog’ op de jaarlijkse Boat Race op de Thames, waar de universiteiten Oxford en Cambridge in sportief opzicht de krachten meten. Beide Culemborgse scholen reageerden meteen enthousiast op het plan. Inmiddels hebben zowel Lek en Linge als het KWC en een meiden- en een jongensteam geformeerd. Zij gaan de komende maanden in training in de achtpersoons sloep ‘Jan van Riebeeck’ van WV De Helling.

Warmgemaakt door het idee, gaan er inmiddels ook stemmen op om docententeams die dag een wedstrijd te laten roeien. Voorzitter Ab Nijenhuis: “Wij willen als Culemborgse sloeproeiers enerzijds onze mooie sport tonen, maar ook iets doen voor de Culemborgse samenleving”. De roeiers van de ‘Jan van Riebeeck’ stellen hun materiaal en kennis gratis ter beschikking aan de scholen. “Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als straks op 17 juni de wal volstaat met aanmoedigende leerlingen, familieleden, leraren, en andere belangstellenden”, aldus Nijenhuis.

De organisatie en de scholen hebben afgesproken dat er weliswaar sprake mag zijn van een sportieve strijd, maar dat wederzijds respect en verbroedering voorop moeten staan.

Terug naar boven