5de Respec op de Lek

Derde Katwijkse zege bij ‘Respec’

Hoewel de jaarlijkse sloeproeiwedstrijd ‘Respec op de Lek’ pas vijf jaar bestaat, hebben de mannen van sloeproeivereniging Ferox uit Katwijk nu al de derde overwinning op zak. Op hun sloep ‘Azorean High’ stond zaterdag 8 juli wederom geen maat, de Katwijkers wonnen beide afstanden (11,5 en 4 kilometer) en daarmee de hoofdprijs.

Alleen in het allereerste jaar – de Katwijkers deden toen niet mee – en vorig jaar eindigden de Ferox-heren niet op de eerste plek. In 2016 was er een tweede plaats voor de ‘Azorean’, achter nationaal sloeproeikampioen ‘Orkaan’. Deze ploeg deed dit jaar niet mee in Culemborg.
Het parcoursrecord (iets meer dan 58 minuten) zat er echter niet in, de Katwijkers hadden zaterdag iets meer dan een uur nodig voor de 11,5 kilometer naar Beusichem en terug.

De Culemborgse dames roeiden knap mee in het veld van 37 sloepen dat grotendeels uit mannenteams bestond. In een apart klassement van ‘kuikensloepen’ (het type sloep van de Culemborgse waterschportvereniging) was er zelfs een derde prijs voor de dames in de ‘Jan van Riebeeck’. De beste damessloep werd de West Arvada van de dames van Terschelling.

Het evenement verliep vlekkeloos in traditioneel warm roeiweer. Voor de start vond een korte en indrukwekkende roeiersgroet (riemen recht omhoog) plaats voor de onlangs overleden medeorganisator Martin Wakker. Coördinator Ed Wulterkens sprak verder van ‘een zeer geslaagde dag’. Volgend jaar wil de Culemborgse vereniging doorgroeien. De stad viert dan 700 jaar stadsrechten. WV De Helling hoopt om met steun van de sloeproeibond dan de nationale top in Culemborg aan de start te krijgen. Aan de deelnemers van dit jaar zal dat zeker niet liggen. Die waren zonder uitzondering lovend over de puike organisatie.

Terug naar boven