Wind op bestelling - verslag van zomeravondregatta 5

Het zag er donderdagmiddag en -avond niet goed uit: alle boomtoppen en blaadjes bewegingsloos en geen zuchtje wind. Toch maar naar de haven en ook daar geen hoopvolle toestand. De rattestaart zou er ingaan en dan maar wachten op wind.

In een partijtje dobberen had ik geen zin. Toch het Lasertje maar opgetuigd en zowaar ging het 5 minuten voor onze start een beetje te waaien. Genoeg om te varen, maar of het genoeg zou zijn om de O-jollen van me af te houden, dat zou de vraag zijn. Samen met Guus de linkerkant gekozen en weg waren we voor een spannende strijd die wel wat van een matchrace in zich had. We voeren beide weg van het veld, maar elk draaiinkje gaf wisselend voordeel. Het lukte me door fanatiek op elk draaiinkje te klappen om Guus bij te houden en op een gegeven moment zelfs voorbij te steken. Helaas liep ik vlak voor het ronden van de bovenboei aan de grond aan lagerwal. Dat is dan lastig wegkomen en Guus rondde voor mij boei 1. Dat deed hij iets te enthousiast, want hij raakte de skippybal. Heel sportief nam hij zijn strafrondje, waardoor we toch weer gelijk lagen. De tweede ronde weer een beetje het zelfde verhaal, met als resultaat dat Guus me uiteindelijk op de lijn klopte, maar met te weinig voorsprong om me van een overwinning af te houden. De blauwe wimpel was binnen handbereik.

 

Vrijdag voeren we weer met weinig wind, maar nu met bemanning! Heel erg leuk initiatief van het jeugdzeilen. Renske stapte aan boord en stuurde niet onverdienstelijk het eerste rak. Dit keer lukte het wel om de O-jol voor te blijven en was de eerste plek helemaal zeker.

 

Al met al een leuke afsluiting van een mooie serie avondregatta’s. Mijn hoop voor meer Lasertjes op het water volgend jaar is nu gevestigd op de ouders van de jeugdzeilers. Daarom ook afgelopen zaterdagmiddag met de boot naar de afgraving geweest. Die middag hebben enkele jeugdzeilers met licht weer de Optimist even verruild voor de Laser. Dat leverde grote enthousiaste glimlachen op en wie weet ook wat ouders die we volgend jaar met een boot aan de start van de Zomerregatta 2015 kunnen verwelkomen.

Steven Oosterheert

Terug naar boven