Finale avond Zomeravondregatta 2016

Door Wim Verhallen:

De laatste avond vrijdag 24 juni kon er dan gelukkig toch nog gevaren worden. Het was een heerlijke afsluiting de zon die scheen en de wind bleef. Niet echt hard, maar er viel goed te zeilen. De start verliep zonder gedoe bij mij in de klasse. Jan Wielsma kwam met snelheid en 2 blondines over stuurboord naar de startlijn en floepte er zo maar tussendoor. Hij had ruimte genoeg en was snel weg, een floepstart dus. Mijn start was niet denderend die ga ik snel vergeten. Wij hebben voor het eerst de spinnaker gehesen. We hadden dit nog niet geoefend en het verliep dan ook rommelig. Maaaarr toen hij eenmaal stond gebeurde er echt wat en je voelde de boot vertrekken. Dat smaakte naar meer. Na strijd geleverd te hebben met E-vent, J-art en Tiger Tiger als derde door de finish. De grote jongens Cato en Stip waren toen al lang binnen. In clubhuis en op het terras was het heerlijk gezellig en de barbecue sponsoring van Volvo was ook weer perfect. De stokjes en hamburgers vonden flink aftrek. Wat leuk dat deze mensen deze traditie vol blijven houden. Prijsuitreiking door Gijs en Bert als assistent verliep soepel. Vlot is hierbij niet het juiste woord. Conclusie het was top de gehele avond en mooi dat we de regatta zo positief af hebben kunnen sluiten.

Op zo’n avond geef ik ogen en oren ook nog als ik tijd heb de kost en het begint me wel enigszins te verbazen hoe lief wij op het water voor elkaar zijn. Natuurlijk, dit evenement is bedoeld als recreatief en gezellig en elk krasje op een boot is te veel. Maar de laatste avond heb ik twee zuivere bakboord stuurboord situaties gezien die reglementair niet goed gaan en dat vind ik veel als ik zie hoe druk we met onze eigen boot waren. De eerste avond heb ik een zuivere loef wijkt voor lij situatie gezien. Dit houdt in dat de boot die het hoogste loopt voorrang dient te krijgen. De man met de harde stem riep op zeer bescheiden toon naar de boot over dezelfde boeg : Loeven. Waarop hij het antwoord kreeg: Ik kan niet hoger. Meer kreeg ik van de conversatie niet mee en volgens mij moest de man met de harde stem, die hij toen niet voldoende gebruikte, het er maar mee doen. Degene die geen voorrang had bepaalde dus de hoogte. Alle drie deze situaties lijken met de mantel der liefde bedekt te worden. Ik zou graag willen dat degene die voorrang heeft dat ook in principe neemt en de tegenpartij daar op wijst. U leest het goed ik heb het hier over de tegenpartij het is tenslotte een wedstrijd. Bij een dergelijk bakboord stuurboord kwestie kan degene die over stuurboord gaat zijn straf afkopen door twee rondjes te draaien. Op het water mag er wel iets meer strijd daarna hebben we in het clubschip wel weer iets om over na te kletsen. Ik vrees dat de brutalen en degene die een dom onwetend gezicht trekken nu de meeste kans op voorrang hebben en dat kan natuurlijk niet. Bij het zeilen zijn we nu eenmaal zelf onze scheidsrechter en dan mag er best eens naar elkaar geroepen worden. Na meerdere pogingen zijn zelfs krachttermen wat mij betreft geoorloofd. Stel je eens een tenniswedstrijd voor en je slaat de bal heerlijk in de hoek onbereikbaar voor je tegenstander die vervolgens opmerkt dat zijn benen te kort zijn en dat hij niet zo snel bij de bal kan zijn. Dan ga je je spel toch ook niet aan de wensen van je opponent aanpassen.

Nogmaals het is me niet een krasje op een boot waardig maar elkaar op je rechten en je plichten wijzen dat mag echt wel vind ik. 

 

uitslagen race 6: http://www.wvdehelling.nl/afdelingen/zeilen/resultaten/resultaten-zomeravondregatta-2016-race-6

Einduitslag Zomeravondregatta 2016: http://www.wvdehelling.nl/afdelingen/zeilen/resultaten/eind-stand-zomeravondregatta-2016

Terug naar boven