Afsluiting Zomeravond regatta 2014 met hoog bezoek

Koning Keizer, Admiraal,

Zeilen kunnen ze allemaal

De Koning

De koning is een liefhebber van de zeilsport. In Culemborg wordt de koning vertegenwoordigd door de burgemeester en onze burgemeester is ook een liefhebber.  Op de laatste avond van een regatta is er uiteraard ook een officieel gedeelte: het uitreiken van de prijzen. We mogen ons gelukkig prijzen dat de burgemeester als vertegenwoordiging van de koning, de prijzen kwam uitreiken.  Hij sprak daarbij de  wijze woorden: iedereen kan zeilen, maar wie zeilen kan zonder wind, van elk vleugje gebruik makend, en beducht op alle stromingen, dat is de ware kampioen. En aldus werden Steven Oosterheert (open eenmans, Laser) Fred van Hussen (open meermans, Centaur) en Jan Wielsma (kajuitboten, E boat) gekroond en geprezen als de winnaar.

De burgervader benadrukte nog maar eens het belang van evenementen voor een vereniging (en ik trek die lijn gewoon door naar het belang voor een gemeente,  zelfs voor een koninkrijk) en hij prees ons allen, de vrijwilligers en de zeilers voor het houden van en deelnemen aan dit mooie evenement. De burgemeester sprak de hoop uit dat het enthousiasme en de gezelligheid van dit evenement meer mensen zal motiveren om komende jaren deel te nemen en het plezier in de zeilsport en de gezelligheid tijdens en na het zeilen te ervaren.

De keizer

Hij heerst. Hij wikt hij weegt en hij beslist. Hij meet, en hij beloont de uitverkorenen.  We mogen ons erg gelukkig prijzen dat de keizer er wederom in is geslaagd een veilig, sportief en gezellig evenement af te leveren. De keizer heeft het ook dit jaar weer voor elkaar gekregen een sponsor aan te trekken: Volvo garage Henk Scholten verzorgde een lekkere barbecue. Henk Scholten steunt samen met Volvo ook de Volvo Ocean Race. Een geweldig zeilevenement dat dit najaar start en komend jaar op 19 juni in Scheveningen een laatste stop zal hebben voor de finish in Göteburg.  Om de verbintenis te benadrukken tussen onze avondregatta en de Volvo Ocean race, had Henk Scholten een mooie Volvo Ocean Race zeiljas als cadeau meegenomen voor de Keizer die namens de keizer door Wim Vermeulen in dank werd aanvaard.

De admiraal:

De admiraal is de heerser op het water. De admiraal heeft de toekomst. De admiraal pleegt zich te verplaatsen in een armada van optimisten. Voor deze ene keer wilde de admiraal zich best onder het volk mengen. Alle deelnemers van het jeugdzeilen die dat leuk vonden gingen verspreid over de wedstrijdboten mee om ons hier en daar nog wat bij te spijkeren op het zeilen. Het was wel een beetje spannend, en dat hoort een wedstrijd ook te zijn. Het was ook een beetje onwennig, een gast op een eenmansboot is beetje tegenstrijdig. Maar het was reuze leuk. Ik hoop dat de Admiraal nog eens vaker mee wil doen en misschien mogen we ook eens op de Armada mee varen.

Zeilen kunnen we allemaal:

Daar draait het allemaal om. Het zeilen. De donderdag avond was windstil, en beneden 2 beaufort is er geen vergunning van Rijkswaterstaat. Toch het water op en precies op tijd besloten de lage en de hoge drukgebiedjes weer tot een uitwisselingsprogrammatje en daar gingen we met zijn allen heel erg lekker op. Het werd een mooie zeiltocht.

Hoe anders was het vrijdag. De vroege avond was er een rustig windje. Precies lekker als je de admiraaltjes aan boord krijgt. We hadden een voordewindse start en beetje ongebruikelijk, er was zelfs sprake van een kleine ebstroom.  Maar de spinnakers die bij de start nog vrolijk bolden, zakten als mislukte taartjes in elkaar en het werd bladstil. Dan wordt het moeilijk en is het voorbehouden aan de betere zeilers om er nog wat gang in te krijgen. Het werd voor de admiraaltjes ook wel een beetje een lange zit. En we wilden natuurlijk allemaal ook naar de barbecue. Na tergend langzaam terug kruisen werd besloten de wedstrijd in te korten. De eerste boten dreven over de finish en toen kwam de kwaliteit van de echte zeilers achter in het veld naar voren: ze regelden nog een beetje extra wind en verhoogden de snelheid. Het verschil in gezeilde tijd werd daarmee zeer beperkt en dientengevolge kon de met SW gecorrigeerde berekende zeiltijd nog voor verrassende uitslagen zorgen.

De Zomeravond regatta wordt gewonnen door iedereen die deelneemt. Het gaat niet zo zeer om de volgorde van binnenkomst. Het gaat zeker niet om de mooiste en duurste uitrusting. Iedereen die meedoet is een winnaar en de gedeelde hoofdprijs is plezier in het zeilen. Het deelnemen aan een regatta wordt door de meeste collega’s en bazen (inclusief familieleden) als een legitieme reden gezien om eerder van je werk te gaan en dus kom je er nog eens aan toe een avond in de week met je hobby bezig te zijn. Ik heb genoten van de zomeravond regatta 2014 en hoop nog jaren dat plezier te delen met velen.

 

Bert Bramer van de Jell (nog wel)

Foto's Race 6

Terug naar boven