Teams JvR in de prijzen tijdens de Vuurtorenrace in Urk, 3 juni 2017

Jan van Riebeeck ligt mooi in het wedstrijdveld

Dit belooft het een mooie dag te worden! Om te beginnen omdat we met zowel een heren- als een damessloep aan de wedstrijd in Urk gaan deelnemen. En dat kan niet zomaar, want er is een gemengde start. En wij bezitten maar één sloep. Mooi om dan de samenwerking te zien met de oud-mariniers van de Gone But Not Forgotten die bij ons in de haven ligt en waarmee we door de jaren heen een warme band hebben opgebouwd. Het herenteam mag de sloep meenemen naar Urk en daar de wedstrijd mee roeien. Ook zijn er twee oud-mariniers bereid mee te gaan en het team compleet te maken.

Maar we vlakken ook de ontvangst door de roeiploeg van Urk niet uit, waar we gastvrij onthaald worden en waar we heerlijk gaan genieten van vers gevangen vis.. maar pas na de wedstrijd natuurlijk!

De race blijkt onderweg toch pittiger te zijn dan vooraf verwacht. De zon komt door en het is echt bloedheet en benauwd op het water. Door het ontbreken van ieder zuchtje wind is het water wel mooi vlak, maar krijg je ook weinig kans om af te koelen.  Achteraf zeggen andere teams zelfs dat het zo zwaar is geweest, dat als het langer had geduurd, men zou hebben opgegeven. Dat plaatst onze race ook in perspectief..

We starten gelijk met het team van de Pulp Fiction en zij bieden ons een fantastische uitdaging. We blijven ze tot zeker halverwege de wedstrijd goed voor, maar moeten ze uiteindelijk toch de betere laten zijn.  Hoewel… dat is helemaal niet erg, zij zijn belangrijke kandidaten in de hoofdklasse en wij spelen ons spel in de eerste klasse. De route van 15 km voert over het IJsselmeer en onderweg kunnen we genieten van een aantal schepen die langs de lijn liggen. Ook is het wel gaaf dat de boei die je rondt uiteindelijk een windmolen blijkt te zijn als je er vandaan roeit.

De onderlinge sfeer tussen de teams is ook goed, we mogen een paar keer binnendoor inhalen wanneer we op een boei afstevenen. Heel sportief! Wel even gas erop zodat we die sloepen ook niet in de weg zitten op het moment dat zij bij de boei komen. Op het laatste stuk halen we nog een paar sloepen in en dan meldt de stuurman dat we in de buurt van de haven komen. Er steekt een klein windje op, waardoor je net wat verkoeling krijgt. Nog een paar boeien en dan zijn we er, belooft hij. Lange slag, kracht, en gewoon gaan! Eindelijk is daar de laatste boei, vanaf waar je linksaf de haven in roeit. Op de kade horen we weer onze trouwe HT supporters, want Ids roeit vandaag mee met de heren. Heerlijk hoor, we zijn er!

Na een tijdje komt ook de herensloep over de finish. Zij zijn wat later gestart dan wij en hebben het ook heel goed gedaan. Het onderlinge doel de damessloep qua roeitijd voor te blijven, hebben zij nipt gehaald… knap hoor!

We leggen de sloepen naast een motorboot van bekenden en dobberen daar heerlijk een aantal uren naast elkaar in afwachting van het kranen. Muziekje aan, drankje erbij, een goed gesprek of lekker ontspannen liggen in de zon. We genieten er allemaal van. Wat hebben we toch een leuke vereniging! Na een tijdje schuiven we een paar honderd meter op en wachten gezamenlijk tot de auto’s met trailer aan de beurt zijn om te kranen. We blijken de laatste sloepen te zijn die het water uit gaan. Dan begeven we ons naar de tent, want er is voor iedereen verse vis, een frietje en wat kouds te drinken. Als katjes muizen, dan mauwen ze niet.. het is aan tafel opeens heel stilletjes!

Onderweg naar huis blijkt dat beide teams echt niet onverdienstelijk geroeid hebben! De heren roeien de tweede prijs in het kuikenklassement en een vijfde plek in hun eigen klasse. De dames winnen de derde prijs in het kuikenklassement en een tweede plaats in de eigen klasse. Een geweldig besluit van deze zonnige, sportieve en gezellige dag! We kijken alweer uit naar volgende week. Bedankt Roeiploeg Urk!

Dames- en herenteam Jan van Riebeeck

Photo credits race: Gijs vd Plas en Daventre Portu

Terug naar boven