Sloeproeiseizoen is weer geopend

Het sloeproeiseizoen is weer geopend!

Na uitgebreid winteronderhoud aan onze Kuikensloep de Jan van Riebeeck, zijn de dames en heren sloeproeiers van WV De Helling begin maart weer in training gegaan. Na de succesvolle ledenwervingsactiviteiten in 2014 bestaat de sloeproei-afdeling van WV De Helling inmiddels uit ruim 50 enthousiaste leden. Het aantal trainingen is uitgebreid; met uitzondering van zaterdag vaart de Jan van Riebieck inmiddels elke dag uit. Er zijn verschillende trainingsgroepen; senioren, (mix) recreanten, dames wedstrijdroeiers (Dames 1) en heren wedstrijdroeiers (Heren 1). Regelmatig worden trainingsgroepen gecombineerd om met een zo vol mogelijke sloep uit te varen.

Wedstrijden 2015

De dames en heren wedstrijdroeiers hebben aan het begin van dit seizoen hun (voorlopige) wedstrijdschema opgesteld. De ambitie is om dit jaar nog meer wedstrijden te gaan roeien dan in 2014. Daarbij is ervoor gekozen om zoveel mogelijk zogenaamde ‘FSN genomineerde wedstrijden’ te roeien, waarin punten te verdienen zijn voor de officiële klassementen (Heren 1 roeit in de Heren 3e klasse, Dames 1 in de Dames 2e klasse). Daarbij wordt er het bijzonder gekozen voor FSN genomineerde wedstrijden die tevens genomineerd zijn voor het Kuikenklassement (de speciale eenheidsklasse voor Kuikensloepen). In 2015 zullen wij op zaterdag  11 juli tevens de 3e editie van onze eigen sloeproeiwedstrijd, Respec op de Lek organiseren, waarin zowel Dames 1 als Heren 1 zal roeien. Tevens is Heren 1 voornemens hun eerste internationale wedstrijd te gaan roeien: de Slag om Gent in België op 29 augustus.

De voorlopige kalender voor Dames 1 ziet er als volgt uit:

11 april:                Utrechtse Grachtenrace RonDom

20 juni:                 Zwolse Grachtenrace – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

11 juli:                  Respec op de Lek

31 okt./1 nov.:  Muiden-Pampus-Muiden – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

De voorlopige kalender voor de Heren 1 ziet er als volgt uit:

4 april:                  Vechten op de Vecht (Weesp) – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

18 april:                Slag om de Zaan – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

2 mei:                   Roeirace Lemmer

6 juni:                   Kaagrace Warmond – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

20 juni:                 Zwolse Grachtenrace – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

11 juli:                  Respec op de Lek

29 augustus:       Slag om Gent (België)

5 september:       Maasrace Rotterdam

19 september:     Veerse Meer Race Kortgene

26 september:     Slag om Makkum – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

10 oktober:         Grachtenrace Amsterdam – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

31 okt./1 nov:      Muiden-Pampus-Muiden – genomineerde Kuiken-klassement wedstrijd

 

Verslag eerste wedstrijd Heren 1: Vechten op de Vecht

Vechten op de Vecht wordt gezien als de officiële openingswedstrijd van het sloeproeiseizoen en is 11,5 km sloeproeien door één van de mooiste stukjes van Nederland. Je start vanuit de historische stadskern van Weesp (>650 jaar). Binnen een kilometer passeer je grachtenpanden, ophaalbruggen, molens en fortificaties. Dan opent het landschap zich voor je en vaar je door een prachtig decor van wuivend riet, wolkenluchten en koeien die tot hun buik in het water staan. Hetzelfde water dat al sinds eeuwen beroemd is om zijn zachtheid en zuiverheid stuift om je boeg. Het schone water deed Amsterdammers eeuwen lang met drinkwaterschepen de Vecht opvaren. Nu verfraaien woonarken en Vechtvilla’s de oevers van de heen en terugweg. De lengte van het traject maakt dat je je volledig kunt geven en prachtige roeitijden kan halen. De finish is weer in de historische kern alwaar een feesttent met catering garant staat voor een mooie ‘3e helft’.

Vorig jaar, in de editie van 2014, heeft Heren 1 een puike prestatie neergezet door overall als 43e te eindigen en 3e te worden in de Heren 3e Klasse. De verwachtingen voor de editie van 2015 waren van tevoren dan ook hoog, al was de voorbereiding van Heren 1 nog niet helemaal optimaal, door het nog beperkte aantal trainingsuren en enig blessureleed. Desondanks namen sloeproeiers Ids, Ab, Alwin, Ralph, Guus, Gerben, Martin en Ed zich voor om – onder bezielende leiding van stuurman Carol – er op volle kracht tegenaan te gaan. De omstandigheden waren wat anders dan in 2014, door een straf windje was de race vooral na het keerpunt best een pittige kluif. Op karakter is het Heren1 gelukt om wederom overall als 43e (van de 71 sloepen) te eindigen en 8e te worden in de 3e Klasse (van de 22 sloepen). Van de 12 deelnemende Kuikensloepen eindige de Jan van Riebeeck als 11e, in de middenmoot bij de Kuikensloepen zijn de onderlinge verschillen echter klein. Een resultaat ‘met perspectief’ dus, dat motiveert om de komende weken de trainingsintensiteit verder op te voeren in aanloop naar de volgende wedstrijd, want er zit duidelijk nog meer in het vat!

Terug naar boven