RonDom Utrecht, 8 april 2017

Wat een heerlijke dag! Tijdens de race bewolking met een waterig zonnetje en na afloop feesten onder een helder blauwe lucht. We roeien in Utrecht vandaag, waar een van de drie grachtenraces van het seizoen plaatsvindt. Dat belooft mogelijk botsen en schuren en schaven.. we zullen zien!

Ruim op tijd arriveren we met zijn allen tegelijk bij theehuis Rhijnauwen in Bunnik. De mooie tuin en het weidse landschap er omheen bieden het groene decor voor de start van de wedstrijd. Alle teams verzamelen zich op het grasveld en je hoeft weer eens niet te zoeken waar de dames van Jan van Riebeeck zich ophouden. Al is het alleen maar door de bekende rode jasjes, waardoor we lekker zichtbaar zijn. Er is genoeg tijd om rustig nog wat te drinken, wat yoga te doen en de concurrentie alvast te bekijken. Er is één start, dus we roeien met dames- en herensloepen door elkaar. Ons startnummer plaatst ons in het middenveld en nadat we onze fans gedag hebben gezegd, vertrekken we stilletjes over de singel. 'Stilletjes?', hoor ik je denken. Nou, inderdaad, in het natuurgebied wordt niet getoeterd of luid omgeroepen. Dus als je even niet oplet, ben je al gestart! Zou toch zonde zijn van die kostbare Watt’s…

Vlak na ons starten enkele herensloepen. Doordat dit vrij zware boten zijn die daardoor minder snel varen, verliezen we hen al vrij rap uit het oog. We hebben de stroom mee en ‘glijden’ redelijk gemakkelijk door het eerste stuk van de wedstrijd. Onderweg zien we onze ‘huisfotograaf’ al meerdere malen langs de kant staan. Leuk Jan en gave plaatjes! We komen op dit stuk weinig concurrenten tegen, dus gevoelsmatig zijn we gewoon lekker relaxt aan het peddelen, een prima begin van de wedstrijd.

 

Na enkele kilometers bereiken we de grachten van Utrecht en dan moet ook onze stuurman echt aan de bak met het strategisch manoeuvreren tussen en langs andere sloepen en onder de bruggen door die de stad rijk is. Het is fantastisch om zo door het centrum te varen, waar alle terrassen vol zitten met passanten en fans, wat een sfeertje! Op smalle stukken is het soms lastig sturen, maar wij hebben een toppertje aan boord die bovendien nog kans ziet om 3 sloepen die met elkaar gebotst hebben, precies binnendoor te passeren! Hoppa!

Zonder al te veel oponthoud en schade bereiken we de andere kant van de rondgang en draaien we het kanaal op dat ons naar de finish leidt. Op de hielen gezeten door een sloep uit Muiden, die letterlijk fungeert als aanjager, want die laten we dus echt niet passeren! Een paar keer komen ze flink dichterbij, maar dit levert een spannende race op en gelukkig lukt het ons om steeds weer terug te gaan naar een lange slag met veel kracht. We blijven ze voor en gaan als eerste over de eindstreep!

We begeven ons naar het terrein waar we onder het genot van een lekkere beat, een glaasje in de hand en hapje van een van de food trucks een feestje bouwen in de zon. RonDom Utrecht, jullie hebben het weer fantastisch georganiseerd. Dank jullie wel!

Damesteam Jan van Riebeeck

Terug naar boven