Onbeschrijfelijke HT 2017, 26 mei 2017

Roeiers van de Jan van Riebeeck doen mee aan de HT 2017

In een paar woorden: wat een geweldig avontuur!

Helaas is onze eigen sloep niet voorzien van het felbegeerde “HT nummer” en kunnen we met de Jan van Riebeeck daarom niet deelnemen aan de race der races binnen het sloeproeien.. Om van Harlingen naar Terschelling te roeien, moesten we dus aanmonsteren bij andere teams. En dat is gelukt! Met een groepje van vier roeiers vertrekken we al vroeg naar Harlingen waar de race zal starten. Onderweg is het al gezellig want we hebben er zin in. Een van ons stapt in bij de heren van Ameland, de 3 anderen bij een sloep van de zeevaartschool in Harlingen. Onderweg nog even stoppen bij de Hajé in de Flevopolder voor een lekker bakkie en dan door naar de haven waar de bemanningen al met smart op ons zitten te wachten.

En tja wat moeten we zeggen over de race?? Het was zwaar en pittig en vooral lang…. Het eerste deel van de tocht voert over de Waddenzee en als je vooraan in het veld start, zie je achter je steeds al die andere sloepen verschijnen. Prachtig om te zien! Iedere sloep wordt ook vergezeld door een volgboot, dus is het druk op het water en je ziet allerlei verschillende jachten, kotters en andere grote gevaartes die zich eveneens door het veld bewegen. Gelukkig zijn passagiers van die volgboten niet te beroerd om te juichen voor andere sloepen, wat echt aanmoedigt en af en toe een lach op je gezicht brengt. Ook veerboot Friesland komt zo nu en dan langs gezoefd.. na een aantal uren in de wedstrijd vraag je je misschien wel af waarom je daar niet op zit :)

Hoewel er weinig wind voorspeld was, krijgen we toch te maken met windkracht 5-6 noorderwind, dat wil zeggen recht op de kop van de boot. De omstandigheden zijn dan ook zwaar te noemen. Beide sloepen zijn groot en log, die snijden niet zo door het water als onze Jan dat doet. Het is dus een kwestie van verstand op nul en rammen! Niet stoppen tot je er bent. Na het eerste deel van de race, dien je naar de haven van Terschelling af te buigen via het Schuitengat, een geul die van west naar oost onder het eiland door voert. In dit stuk, krijg je ook nog te maken met stroming tegen de richting in, waardoor de snelheid  van de sloep direct zakt tot betreurenswaardige waardes. Met een beetje pech doe je over die laatste 6 kilometer net zo lang als over de eerste 27… 

Nu is het echt doorbijten en zo nu en dan een mentale strijd. “Haal an Antje”, de sloep van Ameland, gaat lekker mee met de rest van het veld en bereikt na een inspannende 4,5 uur de finish in West-Terschelling. De “Ypke Diesel”, van de zeevaartschool, is de aller-zwaarste sloep uit het gehele register van 138 sloepen dat meedoet aan de race.. Zij heeft er dus wat langer voor nodig om de haven te bereiken, en is dan door iedere sloep al ingehaald. Eindtijd: 5 uur, 43 minuten en 23 seconden. Daarmee is zij officieel de sloep die het langst geroeid heeft.. En geloof me…. het was echt heeeeeeel lang!

Wat kun je dan toch ‘thuiskomen’ in een vreemde haven, als daar Culemborgse vrienden van de vereniging staan te joelen en je je naam hoort schreeuwen! Hoewel de meeste roeiers al op weg zijn naar naar de accommodatie en de officiële fotografen al vertrokken zijn, hebben Ids en Tineke en de kids geduldig staan wachten om ook ons nog welkom te heten op Terschelling. Wat fijn om bekenden te zien en zò trots te worden toegesproken!

De rest van het weekend op het eiland bestaat voor ons uit relaxen. Herstellen blijkt wel echt nodig na deze inspanning! We zijn helemaal leeg en zelfs een kopje koffie voelt zwaar aan. Op de fiets rijden we wat over het eiland en bezoeken een strandtent.. en nog één.. en nog één..  

Op zaterdagavond vindt traditiegetrouw het HT-feest plaats in een grote tent in de haven. Dit is werkelijk een spektakel van uitgelaten roeiers, stuurlui en volgteams.. wat een sfeer! En wat een onderling respect is er voor elkaar. Hoe geweldig om hier onderdeel van te mogen uitmaken. En leuk om dit gevoel ook met andere, bevriende teams te kunnen delen en er samen een geweldige avond van te maken! En als kers op de taart, gaan wij trots met een prijs naar huis! De Taaiste TrekkerTroffee, voor langst roeiende sloep.. olé. Wie kan er nou zeggen dat ie in de prijzen is gevallen op de HT?! Wij zijn moe maar voldaan en genieten met volle teugen van de prachtige herinneringen aan dit bijzondere weekend. Yes! We did it!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ernst, Esther, Nynke en Vivian 

Terug naar boven