KWC wint eerste College Boat Race Culemborg

Tags: 

Het Koningin Wilhelmina College is de eerste winnaar van de College Boat Race Culemborg. Op de Lek wonnen de KWC-leerlingen en –docenten vrijdagmiddag nipt van hun sportieve rivalen van Lek en Linge. Voorzitter Ab Nijenhuis van de organiserende sloeproeivereniging van WV De Helling: ‘Wat ons betreft is er vandaag een nieuwe traditie geboren, het was een geweldige sportieve dag’.

De leerlingen en docenten, die zo’n twee maanden voor de race hadden getraind, kregen een forse rivierstroming voor de kiezen. De meisjes van Lek en Linge wisten daar in de eerste race over vier kilometer, weggestart door wethouder F. Sidali, het beste raad mee: ze wonnen met anderhalve sloeplengte voorsprong op hun leeftijdgenoten van het KWC.

De jongens van die laatste school trokken in de daaropvolgende race de stand echter  resoluut gelijk door een ruime zege, gevolgd door een spontane duik in de Lek door de roeiers. Volgens het reglement zou bij een gelijke stand (1 – 1) de race der docenten de doorslag moeten geven. In een zinderende finale lieten de docenten en medewerkers van het KWC zien over een langere adem te beschikken: met twee sloeplengtes voorsprong beslisten ze voor een fel meelevende menigte toeschouwers de eerste College Boat Race Culemborg definitief in hun voordeel.

En dus mochten de leerlingen van het KWC na afloop de wisselprijs – een roeiriem met inscriptie – en de winnaarswimpel in ontvangst nemen. Beide trofeeën zullen het komende jaar de hal van het KWC sieren. Terwijl leerlingen en docenten van Lek en Linge nu al van plan zijn om voor volgend jaar de trainingsarbeid op te schroeven. ‘Volgend jaar gaan wij winnen’, luidde het commentaar van menig Lek en Linge-docent en –leerling..

Voorzitter Ab Nijenhuis van de sloeproeiafdeling van WV De Helling, is van plan om met de betrokken scholen na de zomervakantie de eerste race te evalueren. ‘Maar het is – gezien het enthousiasme van vandaag - eigenlijk niet eens de vraag of er weer een race komt, maar alleen nog wanneer en hoe.’

Stuurmannen en coaches Rob Sap (Lek en Linge) en Carol van den Hoogen (KWC) hebben de afgelopen maanden vele uren geïnvesteerd om de leerlingen en docenten de roeitechniek bij te brengen. Zij kregen na afloop dan ook de meeste schouderkloppen. 

Terug naar boven