Katwijkse roeizege bij tweede ‘Respec’

Culemborg – Sloeproeivereniging ‘Ferox’ uit Katwijk is winnaar van de tweede editie van de jaarlijkse sloeproeiwedstrijd ‘Respec op de Lek’. Met de ‘Azorean High’, een door acht roeiers voortgestuwde houten ‘whaler’, wisten de Katwijkers de Harlingse roeiers van de ‘Snurk’ nipt achter zich te houden. In het 17 sloepen tellende veld werd de thuissloep ‘Jan van Riebeeck’ eervol zevende.

 

Aan de wedstrijd nam dit jaar slechts één sloep deel die geheel door vrouwen werd geroeid. De damesploeg van de Jan van Riebeeck, die ditmaal in een geleende sloep uit Deventer roeide, werd zestiende, nog voor de sloep ‘Ran’ uit Wijk bij Duurstede. De winnaar van vorig jaar, de historische reddingssloep ‘Te Maru’, verscheen ook aan de start, maar eindigde nu op de negende plaats.

 

‘Respec op de Lek’, vorig jaar voor het eerst geroeid op de zaterdag van ‘Culemborg Bijvoorbeeld’, bestaat uit twee races: een 12 kilometer lange wedstrijd en een ‘sprint’ over bijna vier kilometer. Bij de lange route, in de ochtend geroeid, lieten de Katwijkers al zien met welke plannen zij naar Culemborg waren gekomen. De sloepen werden steeds in koppels van twee uit de Culemborgse haven weggeschoten. Daarbij ging de Azorean High als allerlaatste van start. Bij het keerpunt bij de veerpont van Beusichem hadden de Katwijkers al bijna alle andere sloepen ingehaald. Na 58 minuten en 45 seconden – een parcoursrecord - passeerden zij de finishlijn in Culemborg. Daarna duurde het nog bijna vier minuten voor de ‘Snurk’ uit Harlingen kon worden afgevlagd.

Bij sloeproeien gaat het echter niet om de snelste tijd. Iedere sloep kent een andere – gemeten- weerstand. Aan de hand daarvan wordt berekend hoeveel watt vermogen er per roeier is geleverd. De Azorean bleek over deze eerste race veruit het hoogste wattage te hebben geroeid.

In de tweede race, een ‘sprint’ over bijna vier kilometer, eindigde de ‘Snurk’ echter voor de Azorean. Waarmee beide teams evenveel punten scoorden (per race werden punten verdeeld). De Katwijkers wonnen uiteindelijk omdat zij het hoogste wattage van de dag lieten noteren.

De onder een stralende zon geroeide wedstrijd trok honderden toeschouwers naar de haven en de Lek. Vorig jaar namen elf sloepen deel aan de race. Voorzitter Ed van Zuilen van de Culemborgse sloeproeiers van De Helling kijkt dan ook tevreden terug op de groei van het evenement.

De thuissloep Jan van Riebeeck liet daarbij dit jaar van zich spreken. Werd het team vorig jaar nog zevende in een veld van elf sloepen, dit jaar was er weer een zevende plaats, maar in een groter en veel sterker veld. De Jan van Riebeeck liet zien niet onder te hoeven doen voor inmiddels zeer gerenommeerde roeiploegen. Van de zeven deelnemende ‘kuikensloepen’ werd de Jan van Riebeeck derde.

 

Fotobijschrift: Roeisloepen bij de start van de tweede editie van ‘Respec op de Lek’. Foto: Hans Richter.

Terug naar boven