Gratis clinic sloeproeien

Voor wie eens wil meeroeien met de Culemborgse roeisloep ‘Jan van Riebeeck’, worden zondagmorgen 6 juli 2014 meerdere ‘kennismakingstochten’ gehouden. De roeiers van de Culemborgse club staan bovendien de dag ervoor, op zaterdag 5 juli, tussen 09.00 en 15.00 uur met sloep en al op het Koopmansgildeplein in Parijsch (Culemborg). Ze geven er informatie over sloeproeien.

Ruim twee jaar geleden ging binnen de Culemborgse watersportvereniging De Helling een sloeproeiafdeling van start. De afdeling liet meteen een nieuwe ‘Kuikensloep’ (acht roeiers en een stuurman) bouwen. Sindsdien roeien er wekelijks diverse ploegen trainingsrondjes over de Lek.

Sloeproeien kan recreatief, maar ook in wedstrijdverband. In de ‘Jan van Riebeeck’ trainen zowel een mannenploeg als een vrouwenteam voor wedstrijden. Beide teams kunnen altijd versterking gebruiken. De wedstrijdroeiers steken zo’n tweemaal per week van wal voor anderhalf uur roeien.

Recreatieroeiers vinden sporten in de natuur – tussen kwakende ganzen en loerende reigers – eveneens fijn, maar voor hen hoeft het niet heel erg fanatiek. De recreatieploeg kiest eenmaal per week het sop. Daarnaast gaat er ook tweemaal per week een seniorenploeg de Lek op. Ook deze teams verwelkomen graag nieuwe roeiers.

Sloeproeien is niet heel erg ingewikkeld, maar een goede instructie is wel nodig. Daar zijn de clinics van zondagmorgen 6 juli voor bedoeld. Er is ruimte in een sloep die om 09.00 uur vertrekt, in een tocht die om 10.00 uur de trossen losgooit en in een vaart om 11.00 uur. De clinic, onder deskundige leiding, duurt steeds drie kwartier en vertrekt vanuit de Culemborgse haven (exacte locatiebeschrijving volgt na inschrijving). Aanmelden voor de clinics kan door een mail te sturen aan dersjant@xs4all.nl.

Belangstellenden kunnen ook op zaterdag 5 juli langsgaan bij de sloep (met roeiers) op het Koopmansgildeplein. Wie een keer wil meeroeien, maar niet op zondag 5 juli in de gelegenheid is, kan eveneens een e-mail sturen aan dersjant@xs4all.nl. Er wordt dan een individuele afspraak gemaakt om een keer met de recreantenploeg of het seniorenteam mee te roeien. Informatie is bovendien te vinden op de website van De Helling: http://www.wvdehelling.nl.

 

Foto: De dames-wedstrijdploeg tijdens een training in volle wind.

Terug naar boven