‘Respec’ weer prooi voor Katwijkse roeiers

De Katwijkse roeiers van de sloep Azorean High zijn op zaterdag 11 juli voor de tweede achtereenvolgende keer winnaar geworden van de jaarlijkse sloeproeiwedstrijd Respec op de Lek. De Culemborgse sloep ‘Jan van Riebeeck’ eindigde in het eindklasement op de vijftiende plaats.

De derde editie van ‘Respec op de Lek’ werd – als onderdeel van Culemborg Bijvoorbeeld - wederom in schitterend weer geroeid. Uiteindelijk kwamen 23 sloepen aan de start, waarvan de Katwijkse roeiers van de vereniging Ferox er geen misverstand over lieten bestaan wie hier de meeste power uit de roeiriemen kon halen.

De Katwijkers leggen er bij veel races eer in om als laatste te starten en als eerste over de finish te gaan. Zo ook dit jaar in Culemborg. Bij de eerste race van de dag, een tocht over twaalf kilometer naar Beusichem en terug – drukten de Katwijkse roeiers hun sloep na precies een uur en 59 seconden over de streep. De eerstvolgende deelnemer, de Haarlemmerhout, had zo’n negen minuten meer nodig voor het parcours. De Katwijkers misten daarmee wel hun vorig jaar gevestigde parcoursrecord van 58 minuten en 45 seconden.

De Culemborgse roeiers van WV De Helling brachten twee teams in het strijdperk. De damesploeg roeide de twaalf kilometer. In al het herengeweld knokten de vrouwen zich naar een verdienstelijke 22e plaats. De middagrace over vier kilometer werd door de herenploeg aangegrepen om te laten zien dat Culemborgse sloeproeiers behoorlijk meekunnen in het nationale wedstrijdveld: een 7e plaats was het gevolg. De marinierssloep Gone But Not Forgotten (GBNF), die sinds kort Culemborg als thuishaven heeft, roeide naar een knappe derde plaats in de eindrangschikking.

Voorzitter Ed Wulterkens van de organisatie van de wedstrijd toonde zich na afloop een zeer tevreden man. “De dag is zonder enige smet verlopen, alles liep op rolletjes en ik heb alleen maar blije gezichten gezien”, aldus Wulterkens. Het organisatiecomite gaat binnenkort al nadenken over de editie van volgend jaar. De jaarlijkse wedstrijd is flink gegroeid en bij een verdere toename van het aantal deelnemende sloepen, moet de organisatie daarop worden aangepast.