Twee medailles voor Anja op Euro Masters Munchen

Euro Masters Munchen

Voor fanatieke wedstrijdroeiers in de veteranencategorie is er jaarlijks een groot internationaal toernooi, de World Rowing Regatta. Als dit evenement buiten Europa is (zoals dit jaar in Amerika) wordt er ook een Europees evenement georganiseerd, de Euro Masters. Dat was dit jaar van 26 t/m 29 juni in Munchen. De wedstrijden bestaan uit boord-aan-boord races over 1000 meter. Er zijn geen voorwedstrijden en finales. Dat betekent dat iedere heat van maximaal 6 deelnemers een winnaar kent. Er zijn verschillende leeftijdscategorien met zelfs roeiers van boven de 80 jaar! Dit jaarlijkse evenement trok dit jaar 2500 roei(st)ers vooral vanuit Europa maar ook van verder. 

Wedstrijdspanning

Het was voor de 4e keer dat Anja deelnam aan een dergelijk toernooi. Gewoonlijk samen met Fransje in de dubbeltwee, maar omdat zij dit jaar niet fit genoeg was, in de skiff en in combinaties met roeisters van andere roeiverenigingen. Het was voor het eerst dat Anja uitkwam in de skiff op een internationaal toernooi. De weinige ervaring in het solonummer zorgde voor de nodige wedstrijdspanning, zowel in de weken ervoor als tijdens de wedstrijden in Munchen. Hoe dichterbij de wedstrijden kwamen, hoe meer zij zich afvroeg, waarom ze dit toch ging doen. Hoewel haar supporters Gijsjan, Judith en Fransje alle vertrouwen hadden in de goede afloop, nam ook bij hen de spanning toe. Ze kon twee wedstrijden roeien in dit nummer oftewel twee keer wedstrijdervaring opdoen! Onder dat mom zou ze de finish toch moeten halen. De ene dag in de jongere leeftijdscategorie E (55 tot 60 jaar) en de andere dag in haar eigen leeftijdscategorie F (60-65 jaar). 

Mentale overwinning in de skiff

De eerste wedstrijd was een mooie generale. Onwenning bij de start kwam ze langzaam op gang, bleef haken met haar riem in een van de ballen, gng bijna om, maar bleef overeind, en kwam vervolgens op gang. Met alle concentratie gericht op goede halen maken en recht in de baan blijven, kwam ze als 3e over de finish. Niet gek. Kijk hier een filmpje van deze race.

De wedstrijd in haar eigen leeftijdscategorie, de dag erna, begon met zomogelijk nog hogere wedstrijdspanning. Het bleek dit keer lastig om de skiff de goede kant op te krijgen bij de start, waardoor de supporters van de concurrenten langs de kant zich afvroegen, wie daar toch zo aan het klungelen was? Toen zij hoorden van de geringe ervaring in de skiff, zouden ze haar mede gaan aanmoedigen. Met enige moeite lukte het om de skiff in de goede positie te krijgen waarop het verlossende Ready...Go! klonk. Als laatste kwam Anja weer op gang, dit keer zonder missers, en heel gestaag, roeide ze haar halen, bleef ze tussen de ballen, en haalde skiff voor skiff in! Dat was niet de bedoeling volgens de supporters van de concurrenten, maar het lukte haar zowaar om als eerste over de finish te komen. Wat een verrassing! En wat een ontlading. Dit betekende vooral een enorme mentale overwinning. En strijdlustig als altijd, Anja: "En ik zal die start goed kunnen. Volgend jaar weer!". Met een tijd van 4:54 won zij haar heat en was ze 8e van de 15 roeisters in totaal.

Winst in de dubbeltwee

De wedstrijd in de dubbeltwee roeide Anja met Anneloes van Russell van de Alkmaarsche Roeivereniging. Beide dames roeiden samen zeer sterk. Ze kwamen goed de startblokken uit, namen al snel de lead in hun race, om de 2e helft met een lengte voor hun heat te winnen. Met een tijd van 4:18 roeiden zij overall de 3e tijd van de 30 teams. Dat was een knappe prestatie met een mooie resultaat. Kijk hier voor een filmpje van deze race.

Spannende races in dubbelvier

Daarnaast startte Anja in de dubbelvier met drie roeisters van andere roeiverenigingen, Anneloes Russell (Alkmaar), Yvonne Wolf (Deventer) en Evelien Korving (Leiden). In dit nummer startte zij twee keer in verschillende leeftijdscategorien. De eerste race verliep technisch te gehaast en lukte het hen niet om de boot mooi te laten doorlopen. Opdracht voor de volgende race was, om niet te hard van start te gaan en rustiger te glijden. Dat lukte veel beter en gaf ook een spannende strijd met de internationale combinatie  die de race uiteindelijk met een lengte voorsprong won. Met een tijd van 3:49 waren zij in het overall klassement 11e van de 25 dubbelvieren in de leeftijdsklasse van 55-60 jaar. Kijk hier voor een filmpje van deze race. 

 

Terug naar boven