Roeivakantie Ierland

Judith, Peter Verhallen, Rudy en Paula (van de Dordtse roeivereniging) namen van 16 t/m 24 mei 2015 deel aan een toertocht op de River Barrow, georganiseerd door de KNRB. Gezellig met z’n vieren in een wherry, met 2 mensen op het stuurbankje en 2 aan het roeien. Elk half uur wisselen en de hele dag in touw. Lees hier hun verslag van 152 kilometer roeien in 6 dagen tijd met in totaal 33 sluisjes! Zie ook hun prachtige fotoalbum onderaan!

Bezemboot

In totaal waren we met 4 roeiboten. Boten van de roeibond die op de botenwagen naar Ierland waren gebracht. Ik, Rudy, bleek de jongste van het hele stel te zijn en Peter de enige man van het gezelschap. Daarom…hadden wij de gereedschapskist en roeiden we steeds achteraan. De bezemwagen. We hadden echt Iers weer: snelle afwisseling van zon, regen, zon, hagel, prachtige wolkenluchten.Wat een prachtig land, wat een leeg landschap. Weinig bebouwing, veel vervallen fabriekjes en dito huizen. Heel veel groen.

 

Goed opletten voor de Weirs!

De eerste dag roeiden we op een kanaal, aan het eind van de 18de eeuw  gegraven voor het afvoeren van turf. We voeren soms hoog boven het meters lager gelegen landschap. Ook nu nog wordt de turf gebruikt om elektriciteit op te wekken, we roeiden langs de in werking zijnde fabriek. Voor de bevaarbaarheid zijn in de rivier dammetjes, zogenaamde weirs, aangebracht waar het rivierwater overheen stortte. Bij zo’n weir was aan de zijkant een sluisje voor de scheepvaart (die er nauwelijks was). Ik noemde de weir een afgrond, want het water viel over een lengte van tientallen meters zo naar beneden. Alleen op de kaart aangeduid, geen waarschuwingsbordjes of afzettingen of wat dan ook. Goed opletten dus. Het is allemaal goed gegaan.

 

Sluizen een verhaal apart

De sluizen waren ook een verhaal apart. In het begin bedienden we de sluizen zelf, we hadden een grote slinger mee om onszelf te kunnen redden. We pasten er net in met onze vier bootjes. Wel uit- kijken voor de sluisdeurdrempel. Eén keer bleef een buurbootje vastzitten met het roer op de drempel terwijl het water snel zakte. Gelukkig had de sluiswachter het door en liet snel weer water in de sluis lopen, zodat de wherry net op tijd losschoot.Sluiswachter ja. Vanaf de tweede dag reed er steeds een sluiswachter met ons mee. Hij zorgde er voor dat we zo naar binnen konden, schutte ons en snelde vooruit naar de volgende sluis. Soms wel tien keer per dag.

 

Hotel, Guinness en Pub

Aan het eind van elke roeidag stond de bus klaar die ons naar het hotel bracht. Douchen, Guinness of cider of een ander lekker drankje, eten, slapen, ontbijten, de bus in en weer een nieuwe roeidag.Op onze laatste avond, de bonte avond, hebben we nog een optreden van een Ierse band in een echte Irish pub meegemaakt. Een prachtige afsluiting van een geweldige, goed georganiseerde, actieve vakantie.

Rudy

 

Kijk in het fotoalbum voor een prachtig fotoverslag! 
 

Terug naar boven