Roeitocht Marnemoende en Kastelen Nieuwegein

Op 11 april gingen we met een clubje “vroege vogels” naar roeivereniging “De Doorslag” in Nieuwegein. Roelfke en Paul, die in het verleden bij deze vereniging hebben geroeid, hadden hun contacten aangeboord, zodat wij, als roeiers van “De Helling”, ook eens de vaarwateren in Nieuwegein konden verkennen. Toen we het clubhuis, de loods en de afstand tot het vaarwater zagen, realiseerden we ons hoe blij we kunnen zijn met onze eigen clubfaciliteiten.

Pittoresk

“Rene” van de Doorslag verwelkomde ons en waakte de hele dag over ons. De Doorslag ging met drie boten beginnende roeiers op pad. Van de Helling stapten Paul, Moritz, Annemiek, Roelfke en Peter in de Corona en Sietske, Marie-Jose en Yvonne in de trio. We voeren over het Merwede kanaal waar in 1290 een “Doorslag” was geweest van de afdamming van de Hollandse IJssel van de Lek om het scheepvaartverkeer toch nog enige vrije doorgang naar IJsselstein, Montfoort en Oudewater te kunnen bieden. Onderweg zagen we pittoreske plaatjes van oude en nieuwe boten, oude en nieuwe huizen en weids landschap. Rene fietste als gastheer de hele route met ons mee. “Let op, straks gaan jullie door drie sluizen; minder je vaart en roei tussen de sluizen door drie maal stevig.” “Kijk uit, je nadert nu een hele lage brug, hier moet je echt helemaal plat liggen, ook met je hoofd!” Gillend overleefden we dit avontuur.

Rozig

Na 11 km belandden we in restaurant Jachthaven Marnemoende, waar ze verrukkelijke appeltaart serveerden. De fanatiekelingen in de Corona, zijn daarna nog een stuk door geroeid, maar door de verwachte regen hebben ze het kasteel in Montfoort laten schieten. Langs dezelfde weg zijn we terug geroeid. Vlak voor de finish zijn we gewezen op een prachtig nieuw clubhuis in aanbouw. Daar willen we graag een volgende keer naar toe en dan willen we alsnog het kasteel in Montfoort bewonderen. Maar eerst zullen we deze club een keer bij ons ontvangen. Peter ten Have, bedankt voor de organisatie. Voldaan en rozig stapte ik ’s avonds in bed.

Kijk in het fotoalbum voor meer foto's.

 
Yvonne Duivenvoorden.

Terug naar boven