Roeiers in de haven van Rotterdam

De dag die je hoopte dat ooit zou komen…

Zondag 13 mei 2018 was het eindelijk zo ver: Bas, Roelfke en ik konden – na jáááren op de wachtlijst – mee met de Haventocht in Rotterdam, georganiseerd door roeivereniging Nautilus. We waren er helemaal klaar voor!

Niets ten nadele van het uitzicht dat we vanaf ons clubschip op de Culemborgse haven hebben hoor, maar op het terras van Nautilus – met uitzicht op de Nieuwe Maas – zou je zo drie dagen kunnen doorbrengen zonder je te vervelen. Maar dit terzijde.

De tocht ging via een aantal oude binnenhavens (langs de kubuswoningen, het Witte Huis en het Maritiem Museum) naar de Nieuwe Maas (hoge golven, was leuk roeien!) en vervolgens onder begeleiding van twee boten van de Havendienst naar Schiedam, waar we bij de watersportvereniging hebben geluncht. Daarna in colonne de Nieuwe Maas overgestoken voor een bezoek aan de Eemhaven. Dat is een haven voor containeroverslag waar normaal gesproken niet geroeid mag worden, behalve dan één keer per jaar bij de Haventocht. Erg leuk om het laden van een containerschip van dichtbij te kunnen zien. Vervolgens zijn we de Maashaven ingevaren – waar je gewoonlijk ook niet in mag - om de SS Rotterdam te bewonderen.

Daarna onder de Erasmusbrug en de Hef door, en langs het Noordereiland weer terug naar Nautilus. Daar stond er een heerlijk buffet klaar en was de clubruimte versierd met de vlaggen die de deelnemende verenigingen (zo’n 15 in totaal) hadden meegebracht. Niemand die natuurlijk wist dat de rood-gele vlag met de hoofdletter H erop van De Helling in Culemborg was, maar het idee was leuk.

We hebben een heerlijke dag gehad. We boften erg met onze stuurman van Nautilus, Guus, die behalve een goede stuur ook een goede gids bleek met een onuitputtelijke kennis van Rotterdam. Ook alle lof voor Atie van Nautilus, die deze mooie tocht tot in de puntjes had georganiseerd. Voor deze tocht geldt dat je in principe maar één keer in je leven mag deelnemen, hoewel we van Atie begrepen dat we over een jaar of 10 wel eens voorzichtig mogen informeren of we weer mee kunnen doen. Voor Bas, Roelfke en mijzelf is het dus nog even wachten, maar in de tussentijd kan ik iedereen aanraden om zich voor deze tocht op de wachtlijst te laten zetten. Het duurt even voor je aan de beurt bent, maar dan heb je ook wat!

Martine. 

(Voor de wachtlijst haventocht opgeven bij Peter ten Have) 

                                                                                    

Terug naar boven