Primeur voor Rinke en Marlies op Tweehead

Naast de Skiffhead werd dit jaar voor de 20e keer de Jeugd- & Tweehead gestart op de Amstel in Amsterdam. Met dit jaar als primeur een Mix veld. Marlies en Rinke grepen hun kans, met nog 1 andere tegenstander van DDS uit Delft. Lees verder voor het hele verslag!

Primeur voor mix op Tweehead.

De Jeugd- & TweeHead zijn net als de Skiffhead afgeleid van de Head of the River over een een afstand van 7,5 km van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam. De finish ligt ter hoogte van de organiserende vereniging, De Hoop. Zoals gezegd dit jaar de primeur voor de mix tweetjes, wat wij vrij laat door hadden. Dus op het laatste moment besloten om de uitdaging aan te gaan en aan deze fantastische race deel te nemen. Veel hadden we niet samen getraind, Marlies had hard getraind voor de wedstrijden in Brugge en natuurlijk de twee toppers op de Amstel met de 4. Ik had voornamelijk getraind met de samenstelling voor de Elfstedentocht. Dus onder het motto van dat we toch beide best wat roei uurtjes in de benen hadden moest het maar gebeuren.

Op slag of op boeg?

Machteld dus snel gevraagd of ze ons wilde opgeven en ik hoop dat ze nog steeds blij is met haar nieuwe functie na onze eerste kennismaking. Want hoe gaan we de boot nu weer eens indelen. Wie gaat er sturen en wie zit er opslag? Aangezien we het laatste half jaar ervoor gekozen hadden dat ik zou sturen het ook maar zo doorgeven. Echter besloten we later toch maar weer te starten in onze oude opstelling met Marlies aan het 'stuur'. Sorry Machteld de volgende keer zullen we je het makkelijker maken.

Peptalks en goede adviezen

De weervoorspellingen voor de dag waren niet echt veelbelovend, regen en harde wind (gelukkig wel mee). Maar wie A zegt moet ook B zeggen dus aan het begin van de middag vertrokken wij vol goede moed richting Amsterdam. Natuurlijk eerst nog even een peptalk van Anja in de loods en daarna nog één van Fransje. Belangrijkste tip: niet te voortvarend van start en gewoon lekker roeien. Das makkelijk gezegd, dat nemen wij ons altijd voor alleen eenmaal op de startlijn vergeten we dat steeds weer. Tijdens de rit ernaartoe zoals vanouds elkaar oppeppen, aandachtspunten en de wedstrijd doornemen. Ja dit keer zouden we echt de wedstrijd opbouwen en vooral niet te snel van start gaan. De wijze woorden van Marlies 'laat je vooral niet door de tegenstanders opjutten'. 

Zoveel dubbeltweetjes!!!

Bij aankomst in Amsterdam was het inmiddels droog geworden, wat een geluk hopen dat het zo zou blijven. Snel de boot opriggeren en ons klaarmaken voor vertrek naar Ouderkerk aan de Amstel. En dan snel in de boot om op te roeien, wat een mooi water is het daar en wederom een geluk: ook rustig water! De voorspelde harde wind bleef nog uit. Als één van de eerste kwamen we aan in Ouderkerk aan de Amstel wat ons het voordeel gaf dat we een mooi plekje hadden uit de wind. Langzaam druppelde de mede lotgenoten binnen en uiteindelijk werd het best dringen geblazen. Ook best bijzonder trouwens om met zoveel boten voor de start te liggen en dan te bedenken dat het enkel dubbel tweeën zijn.

Knap stuurwerk 

Om 16:00 uur was het dan zover en werden de eerste richting start gecommandeerd, gezien het kleine veld van de mix mochten wij tussen de heren starten en zaten wij dus ook bij die eerste groep. En daar kwam het signaal dat we mochten aanzetten en niet veel later de woorden 'DOOR'. Wat was onze tactiek ook alweer, o ja rustig opbouwen. Met een slagtempo van 28 gingen we van start, wind iets van achteren dus lekkere lange halen optimaal gebruik maken van de elementen. Achtervolgt door twee heren ging het tempo toch redelijk snel naar de 30, sorry Marlies zullen de wedstrijd zenuwen zijn. Door het knappe stuur werk van Marlies die iedere bocht zo optimaal instuurde (en het zijn er best veel eigenlijk) bleven we ze netjes voor. Van de mooie omgeving heb ik niets meer gemerkt, tot we onder de Berlage brug door kwamen, de laatste kilometer nog 1 keer aanzetten en alles geven (waarom is die laatste kilometer altijd langer dan de andere?). Net voor de finish werden we nog net voorbij gestoken door een junior en passeerde wij de finish lijn met een eindtijd van 31 min en 54 sec. Dit bleek net 10 sec langzamer dan onze tegenstander waar een ex WK roeier aan boord zat.

Op naar het vervolg!

Tijdens het uitroeien/ terug roeien naar onze botenwagen stak de wind pas echt op wat nog best een paar spannende momenten opleverde, gelukkig dat de wind pas zo laat kwam. Op de terugweg de wedstrijd weer zitten analyseren en doornemen wat onze verbeterpunten zouden moeten zijn. In ieder geval weten we waar we 11 april tijdens de coach sessie op gecoacht willen worden, of niet we zien nog wel.

 

Rinke & Marlies

Terug naar boven