Mooie wedstrijddag op de Linge

 

De wedstrijd is inmiddels een "klassieker" voor ploegen die in het najaar een mooie en gezellige achtervolgingsrace willen starten. Deze landelijke "roeiontmoeting met wedstrijdkarakter" vindt plaats tussen Kedichem en Leerdam over ongeveer 6 km. Er zijn jaarlijks rond de 200 ploegen uit heel Nederland die deelnemen aan deze wedstrijd. Er wordt gestreden om de Lingebokaal en de Coupe des Dames. Traditioneel een wedstrijd waar de Hellingroeiers goed vertegenwoordigd zijn. En dat is niet voor niks, het is altijd gezellig in Leerdam en de Linge is een prachtige rivier waar je mooie prestaties neer kunt zetten. Dit jaar waren we vertegenwoordigd door een dames dubbel 2, een dames dubbel 4, een heren dubbel 2 en een heren dubbel4.
Door het enorm grote aantal deelnemers dit jaar was de eerste heat vervroegd, het oproeien begon al om 08.00 uur. In deze heat trokken meteen twee van onze teams ten strijde. De dames dubbel 2, Fransje en Anja zaten voor de gelegenheid weer eens samen in Jopie. De spanningen waren hoog, in hun veld was de concurrentie moordend. Fransje stuurde als vanouds strak door het parcours en zorgde ervoor dat er geen meter te veel geroeid hoefde te worden. Onze twee diehards wisten uiteindelijk de 6 kilometer in een tijd van 0:25:43 te bevaren. En aangezien de concurrentie in heat 2 van start ging werd het zenuwslopend. Uiteindelijk werden ze op 1 seconde  geklopt en werden ze 2e van de 7 ploegen in hun veld. Ook in het overall klassement misten ze net de enige echte Lingebokaal. Na toepassing van correctiefactoren voor leeftijd en boottype, eindigden ze maarliefst als 2de van 197 ploegen!
Ook ging ons heren dubbel 4 team van start, GijsJan, Hans, Bas en Rinke onder wederom de strakke leiding van Marlies. Na onze ‘oefenwedstrijd’ in Zeeland extra gemotiveerd en in de tussenliggende weken extra hard geoefend op de techniek. Met dank aan Judith en Fred, want nu weten we dat houding en uitpik zeer belangrijke factoren zijn. Als vanouds natuurlijk weer alle afgelopen jaren geanalyseerd om een beeld te krijgen van wat we zouden kunnen verwachten. Ons streven was om de 6 kilometer in 24 minuten af te leggen, na alle trainingen en adviezen moest dit toch haalbaar zijn? Na dat we de succeswensen gekregen hadden van Fransje en Anja gingen we vlot van start. De Merveille liep lekker en een goede tijd moest er echt inzitten. Helaas werden we wel voorbijgestoken door 1 deelnemer in ons veld, maar met een eindtijd van 0:23:55 waren wij dik tevreden. Deze tijd was goed voor een 8ste plek in het herenveld met 17 ploegen. Heat 2 was een Hellingloze etappe, maar in die tijd konden we dus Fransje en Anja bijstaan in afwachting van de finish van hun concurrenten en natuurlijk genieten van een stuk overheerlijke taart.
In de 3de en laatste heat gingen er wederom twee teams van de Helling van start, het team van Emmie, Nienke, Afina en Marloes onder regime van Peter Verhallen startte in een zeer groot wedstrijdveld. Er deden dit jaar maar liefst 45 gladde 4-en mee bij de dames. Hierdoor waren de boten ingedeeld in 4 leeftijdscategorieën. In de eerste heat was er door een team van de Hertog een uitdagende tijd neergezet om te kloppen. Gezien de vele kilometers over de Lek en de motivatie die onze dames hadden moest het kunnen. Onder een constant tempo aangegeven door Marloes en het stuur werk van Peter kwamen onze dames over de eindstreep in een tijd van 0:25:45. Wat goed was voor een 2de plaats in het damesveld VC met 12 ploegen.
Tevens ging in de laatste heat ook nog een heren dubbel 2 van start. Of het nu kwam door de ‘Snelle Jelle’- reclame (ik ga nog een keer), jeugdige grootmoed of gewoon om eens ervaring op te doen. Maar Rinke en Bas gingen na de eerste heat in de 4 nu nog een keer van start in de 2. Hans hadden we bereid gevonden om mee te fietsen om zo indien nodig ons te waarschuwen als we de kant in dreigden te sturen. Tijdens de trainingen bleek een slagtempo van 23 a 24 slagen ons de grootste snelheid op te leveren dus daar moesten we ons dan maar goed op concentreren. Helaas ging het sturen niet zo strak als bij Fransje, natuurlijk vooraf nog wel even snel een paar tips gevraagd maar in de praktijk gaat dat dus kennelijk toch echt anders. De illusie dat we konden winnen hadden we niet, de motivatie om een mooie tijd neer te zetten wel. En met een tempo van net geen 24 slagen per minuut (het waren er 26) wisten wij voor een tweede maal over de eindstreep te gaan in een tijd van 0:24:48 wat ons een 10de plaats van de 17 ploegen in het klassement opleverde.
En wanneer je in zo’n positieve flow zit op een dag dat er best succesvol geroeid is ga je meteen door in het plannen van nieuwe successen. En zo is er opgevat om mee te gaan doen aan de Beatrix Winterrace in Eindhoven op 29 november, een wedstrijd over 6 kilometer. Misschien wel een beetje een tweede traditie binnen de vereniging en voorlopig gaan we met 3 ploegen deelnemen en een vierde in overleg. En er is nog plek op de trailer! (helaas niet op de rug van Gijsjan).

 

 

 

Terug naar boven