Helling op Duits Roeikampioenschap Masters

Op de Duitse Master Rudern Championat in Werder (vlakbij Berlijn) eindigde Fransje met een 2e plek van de zes deelneemsters bij de damesskiff in het D-veld (50-55 jaar). Een dag eerder eindigde zij als 3e van de zes in het jongere C-veld (43-50 jaar). Het was een leuke ervaring in een inspirerend gezelschap. Dankzij de connecties met 'dutchie' roeimaatje Eveline Korving (Rijnland) en haar partner Willem van Schelven (Poseidon), was het mogelijk deel te nemen aan deze kampioenschappen als een van de weinige buitenlandse delegaties. Met vier mannen en een botenwagen vol skiffjes, tweetjes en dubbelviertje togen wij richting Berlijn. Het voormalig Oost Duitse plaatsje Werder lag er zeer pittoresk bij met in het midden van het dorp de ‘Regatta Strecke’.

Prachtig roeiwater

Vrijdag was een prachtige dag om te trainen in de verschillende nummers. Met weinig wind, stralende zon was het bijzonder om het merengebied rond Werder te verkennen. ‘S morgens in de dubbeltwee, ’s middags in de skiff, de mannen in verschillende combinaties, ’s avonds lekker eten. Wat een prachtig waterrijk gebied! Beslist de moeite waard om met de fiets te verkennen of een roeivakantie te houden! Veel tijd gaven we ons daar niet voor, want zaterdag en zondag wilden we uitgerust aan de start komen.

Sterke wind und die Powerfrau

Zaterdag zag de roeibaan er echter heel anders uit. Met een lastige zijwind kracht 3 a 4 was het moeilijk varen. De eerste race was in de skiff in het C-veld (43-50 jaar). Door de omstandigheden schoot een goeie warming up er een beetje bij in. Verwarring bij de start over onze deelname, zorgde voor een wat rommelige eerste race. Slecht uit de startblokken, met de bladen in de ballen, duurde het 250 meter voor Philomene recht in de baan lag. Weliswaar in 2e positie, maar het bleek lastig deze vast te houden. De strijd met golven, wind en ballen vroeg zoveel aandacht dat de 2e positie vanaf de 500 meter niet meer houdbaar was. Na een prutrace was daar gelukkig, als 3e  van de 6, de verlossende finish. Wat een lol. Anderhalf uur later was daar de race in de dubbeltwee in het D-veld. Met een vergelijkbare ervaring. En een 2e plek van de 4. De mannen hielden de eer hoog met winst voor Willem van Schelven en Frenk Verhulst in de dubbeltwee F veld (60-65 jaar).

Nieuwe kansen

Gelukkig was er zondag een herkansing. Hoewel de wind toegenomen was naar 4 tegen, ging de race in de skiff dit keer beter. Ruim op tijd het water op om de juiste warming up te kunnen doen op een rustig plekje op het meer, zonder kruisende ploegen. Met een goed gevoel richting startlijn en geconcentreerd weg. En ook recht weg. Tjakka! Gelijk met de Berlijnse Powerfrau Winkler op de 250 lijn. (Deze dame staat zo op internet bekend en startte dit weekend maarliefst 10 keer waarvan 8 keer met ruime winst.) Hoe verder? Een herhaling van de Amsterdam Master en doorgaan met het risico te vroeg pieken, of toch ietsje gas terug en vanuit de flow doorpakken? Dit keer de laatste optie uitgeprobeerd, de wind was al lastig genoeg en ‘die powerfrau’ was waarschijnlijk toch een maatje te groot. De rest wilde ik zeker voorblijven! Dat werkte zoals gehoopt en Philomene gleed als 2e over de finish. Tevreden met deze ervaring lagen we anderhalf uur later aan de start met de dubbeltwee in het C-veld. Dit was wederom een stuk lastiger en eindigde met een 3e plek van de 6. Ook deze dag presteerden de mannen goed met blik voor Frenk Verhulst in de skiff in het F-veld.

Petje af

Al met al een inspirerend wedstrijdweekend. Dit keer in een voornamelijk mannengezelschap met rijke WK en Olympische ervaringen en verhalen uit een ver verleden. De meesten inmiddels gepensioneerd maar jong van geest en dagelijks nog serieus met hun sport bezig. Petje af en supergezellig!  Een bijzondere ervaring. Volgend jaar weer met een groter damesgezelschap.

Kijk verder voor een sfeerverslagje in het fotoalbum.

Terug naar boven