Dubbele winst voor De Helling op Bosbaan

Met een dubbele winst op de Amsterdam Masters keerde Fransje van Beek (51) terug naar Culemborg. Zowel in de skiff als in de dubbeltwee won zij de eerste Masterwedstrijden van dit seizoen op de Amsterdamse Bosbaan. Fransje: “Dat was een pittige, maar prettige, start van het kilometerseizoen. Het is enorm wennen aan de hogere snelheid en de zware verzuring tijdens een boord-aan-boordrace zoals deze. Maar nu weet ik waar ik op kan trainen de komende periode richting de WK in september.”

Specifieke training

De Amsterdam Masters is de eerste boord-aan-boordrace van het seizoen over een kilometer voor veteranenroeiers (boven de 27 jaar). De wedstrijd wordt voor de derde keer georganiseerd en er namen weer meer deelnemers deel dan vorig jaar. Na een winter vol duurtrainingen gericht op de langere afstanden, vragen deze korte baan wedstrijden om specifieke training. De trainingen bestaat uit meer korte intervallen van 1 tot 4 minuten in een hoger baantempo, met hogere snelheid en dus ook sterkere verzuring. Daar moet het lichaam erg aan wennen. De voorbereidingstijd voor de Amsterdam Masters is dan eigenlijk nog wat te kort.

Strijd om beste positie

Fransje: “Zo’n eerste keer over de baan valt niet mee. Ik wilde mijn directe concurrente uit Alkmaar, Anneloes Russell, graag voor blijven en dat leidde tot een snelle, maar ook lange start. De eerste 250 meter leverden we strijd om de koppositie in een slagtempo 34, om vervolgens door te gaan in 32 met hoge snelheid. Je weet dat dat eigenlijk te veel gevraagd is, maar je wilt elkaar niet loslaten. Halverwege had ik een veilige voorsprong, maar kon niet veel meer dan de race in tempo 30 zo goed en zo kwaad uitroeien. Gelukkig gold hetzelfde voor Anneloes. Dan is het erg prettig als je na afloop mag aanleggen aan het erevlot voor een medaille!” Na afloop bleek dat na het toepassen van de leeftijdscorrectie de eindtijd ook de snelste was van alle zeven skiffeurs waaronder de jongeren in de heat ervoor. Fransje stapte vervolgens samen met haar concurrente Anneloes Russell uit Alkmaar in de dubbeltwee. Zij roeien regelmatig samen in de dubbelvier en zijn niet alleen elkaar gewaagd, maar daardoor ook aan elkaar gewend. Ook daarin wonnen zij hun race en eindigden zij als snelsten na toepassing van correctiefactor van alle tien de ploegen.

Het vizier gericht op het WK

De eerstvolgende wedstrijd is een uitstapje naar Friesland, de Elfstedentocht op 17 mei. Waarna het vizier weer gericht is op de boord-aan-boord races in Berlijn (30/31 mei), de Dutch Masters Open in Rotterdam (13 juni) en het WK voor Masters in België dit jaar van 10 t/m 13 september.

 

Terug naar boven