Papklokkenrace 2015: Het gebakje en het gemakje

De 6de editie van de Papklokkenrace was een geslaagd evenement. Een leuke serie van 4 zeilwedstijden die dit jaar op 1 dag zijn afgewerkt, met na afloop gezellig borrelen en eten. 

Aanvankelijk zat het weer niet zo erg mee. Op de fiets naar de haven helaas regen en weinig wind. In het clubschip was het echter al wel gezellig en volgens traditie werd het evenement geopend met het zingen van het Culemborgse volkslied en een glaasje schipperbitter. Dat smaakte eigenlijk wel naar meer, met name door de regen. De start was gepland om 12 uur dus ieder ging met wat lood in de zeilschoenen richting de schepen. Het fanatisme van de bemanning van de Cato, winnaar van 2014 in de kajuitboten was groot. In de regen tuigde zij alvast op om uit te varen terwijl de bemanningen van de 2 schepen uit Wijk (de Neva en het Gemakje) samen met wat zeilers uit Culemborg onder een luifel op de weer-app stonden te kijken. En jawel: netjes op tijd stak er een lekker windje op en stopte de regen. 

Netjes op tijd circelde alle deelnemers rond in het startvak in afwachting van het 5 minuten sein en het bekend maken van de te varen route. Het verloop van de eerste wedstrijd was redelijk volgens de verwachtingen en stond ook wel model voor de hele reeks: Het gebakje (Tompoes), gaat voor de troepen uit en zet de tijd neer en dan moeten alle schepen binnen het dubbele van die tijd binnen zijn om te finishen. Voor het gemakje is dit de grootste uitdaging, maar we kunnen vaststellen dat Vincent het doel elke wedstrijd heeft waargemaakt. (soms op luttele seconden, dat wel). 

Zoals altijd zijn er onderlinge strijdjes binnen de wedstrijd. De Cato (Winner) had wat te verdedigen. Ze had de Avondregatta gewonnen dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Maar de andere winner, het gebakje, is ook favoriet. De verwachtingen zijn voor een deel waargemaakt maar in de derde wedstrijd gooide de Wing wat roet in het eten. Op de aandewindse koersen ging de Wing lekker mee met de Winners. Er werd zelfs een voorsprong opgebouwd ten opzichte van Cato. Maar op ruime windse koers trekt de Cato een grijs stuk doek uit de zak ter grootte van een flatgebouw en dan dendert Cato’tje alles en iedereen voorbij. Nu heeft dat grijze gevaarte ook een nadeel: voor de wind doet hij het niet. Dus Cato laveert ook voor de wind. In de 3de wedstrijd zag de Wing een kans. Door steeds meer op te loeven voordat de Cato vanuit de achterhoede voorbij kon komen werd de Cato gedwongen om benedenwinds voorbij te proberen te komen. Dat leidde ertoe dat de Cato ook nog eens moest gijpen en daarmee werd de vaart net voldoende afgeremd waardoor de Wing uiteindelijk met 5 seconden voorsprong over de finish ging. Daarmee was de onderlinge strijd tussen de 2 winners beslecht: 3 keer 1 en 1 keer 2de plek, Cato 1 keer 1, 2 keer 2de en een keer 3de plek. Overall winnaar Tompous. Gelukkig had Cato de 2de wedstrijd al een doorbraak bereikt door voor het eerst sinds zijn nog jonge bestaan eerder dan de Tompoes over de finish te gaan dus ook voor Marcel was het weer een glorieus weekend, en een 2de plaats in de einduitslag. De Wing nr 3. Van Puffelen 4, Event 5, Neva 6, El Lucio 7 en Gemakje heeft er het maximale uitgehaald en met een eervolle vermelding dat alle wedstrijden uitgezeild zijn de 8ste plek.

Onder het genot van een paar biertjes en wat blokjes kaas werd een en ander door Gijs nog eens op cabareske wijze ge-evalueerd, en ter afsluiting zijn we gezellig onder de haven gaan eten. 
Bert Bramer

 

Terug naar boven