Vechten op de Vecht, 1 april 2017

De kop is er af! De eerste race van het seizoen vindt traditiegetrouw plaats in Weesp, waar de Vecht jaarlijks bevochten wordt. Vandaag heeft te maken met het ‘slijpen van de messen’, het ‘voor het eerst in maanden weer betreden van het strijdtoneel’ en er achter komen wie dit seizoen onze directe concurrenten zullen zijn. In de stad treffen wij elkaar vroeg op de ochtend bij een ijssalon voor een lekker warm kopje thee, logisch. De boot is net terug van een uitgebreid onderhoud bij Ron en we hebben pas enkele weken kunnen trainen. Niet gek dat iedereen toch weer een beetje gespannen is voor zo’n eerste wedstrijd na de winterstop. Het toilet wordt dan ook veelvuldig bezocht! En wat wij te gek vinden, is dat de heren hebben besloten om ruim voor hun eigen wedstrijd naar Weesp te komen om ons aan te moedigen, geweldig! Met een hele club Culemborgse roeiers lopen we naar de kade en gaan aan boord om ons voor te bereiden op de race. Hoe ging het ook alweer: bidon in de houder, kussentje op de bank, uniform in orde, Gehwol op de handen, handschoentjes aan, ‘Heb ik echt alles klaarliggen?’, ‘Oh ik wil toch nog een kauwgompje!’, nou ja je kent het wel… Gelukkig hebben we de heren om ons bemoeierig bemoedigend te voorzien van gevraagd en ongevraagd advies. Iets met ‘beste stuurlui’ en een ‘wal’?

De start voert in Weesp door een smalle sluis. Een spannend moment voor onze nieuwe stuur. Gelukkig hebben we voor de wedstrijd gepast en gemeten en bepaald hoe we er aan één kant slippend doorheen zullen gaan. Dit gaat vloeiend! Zeker met de support van onze mannen op de kade. Na de sluis draai je de Vecht op en eenmaal op open water zet de stuur ons aan om vooral gas te geven en de slag lang te houden. Doen we dat allemaal, dan voel je direct de dat boot lekker loopt. We halen op het eerste stuk enkele sloepen in en dat geeft altijd een fijn gevoel. Ook staan we al letterlijk oog in oog met onze grootste concurrent, maar daar zijn we met drie klappen redelijk snel voorbij. Nog even zwaaien naar het vogeltje want de Go Pro heeft alles vastgelegd. Tja, aan wie ligt dit nou?

Voor we het weten, komen we al bij het eiland waar omheen gekeerd wordt. We moeten door een smal afgezette doorgang die blijkbaar over het hoofd gezien wordt door een binnendoor passerende drakenboot.. Aaahh! We worden bijna doormidden gezaagd, maar gelukkig ligt die boot in no time stil. Maar het levert wel enige consternatie op en bijna zwiept een van onze riemen de trommelaarster die voorop zit, van die boot af.. Het resultaat van de aanvaring is een nieuwe bijnaam voor ‘De Boze Stuurman’, want het filmpje vanuit een andere sloep wordt later flink gedeeld op Facebook. Het is wel jammer dat zoiets veel tijd kost, iets wat de uitslag waarschijnlijk niet ten goede zal komen.

Ook tijdens het tweede deel van de race worden we aangespoord om lang te roeien en met kracht. Poeh hé, op een gegeven moment vraag je je wel af waar je dat nog vandaan moet halen. Maar de stuur geeft niet op en schreeuwt zich letterlijk schor. Alles voor een goede uitslag! En dat loont: we hebben bijna anderhalve minuut sneller geroeid dan vorig jaar (1:14:55) en stijgen 4 plaatsen op de lijst, want met een niet onverdienstelijke 7e plaats gaan we over de finish. En… ratatataaa 3e in het kuikenklassement.. We gaan met een prijs naar huis!

Na ons starten ook onze heren die wij uiteraard op onze kenmerkende manier al joelend uitzwaaien en aanmoedigen. Dat zal niemand over het hoofd zien :) Ook zij roeien een pittige race en komen na 1:11:55 keurig in het middenklassement over de streep. We zijn trots op jullie!

Met een drankje in de hand en een goed gesprek eindigen wij de dag in de feesttent, samen met alle andere bikkels die vandaag weer aan een nieuw seizoen begonnen zijn. Wat heerlijk dat we weer mogen genieten van de onderlinge gezelligheid die zo kenmerkend is voor de sloeproeiwedstrijden. Graag bedanken wij dan ook de organisatie van Vechten op de Vecht voor weer een geweldige editie van de wedstrijd. Tot volgend jaar! Oh en Herman, je bent een topper met die grote wagen van je! Mega veel dank voor het vervoeren van de sloep.

Dames Jan van Riebeeck

Terug naar boven