Primeur voor Bas en Rinke op de Amstel

Trainingsschema 

Na een intensieve winter van veel trainen op de ergometer aan de hand van een trainingsschema van Fransje, en een eerste beproeving tijdens de ergometer clubwedstrijd om te zien waar we stonden qua conditie, was het eindelijk zover op 2 april, de aftrap van het roeiwedstrijdseizoen. In ieder geval voor ons, Bas en Rinke, maar in het algemeen kan gesteld worden dat met de 7,5 km van de Skiff- en Tweehead het seizoen geopend wordt. Helaas hadden we de winter weinig in de Jopie kunnen trainen door de vele wind en stroming die er dit jaar stond. Wel hadden we het parcours een keer verkend met aansluitend een technische training van Fransje die vanaf de kant mee fietste.

D-Day

Van tevoren nog even gezellig bij Marlies langs om haar een prettige verjaardag te wensen en natuurlijk ook wat peptalk van haar om vervolgens snel door te rijden naar de botenloods waar Fransje ons al stond op te wachten. Hier nog snel even de laatste details en tactieken doorgenomen en toen was het zover.

Aan de start

Met ruim 100 twee-tjes lagen we om 15.50 uur achter de startlijn in Ouderkerk aan de Amstel te wachten op onze start om zo snel mogelijk naar de Hoop in Amsterdam te roeien. Het weer zat mee, de eerste lentedag van het jaar en daar lagen we dan heerlijk op het water. Lichtjes gespannen en meer dan eens de tactiek doorgenomen. We moesten echt proberen om ons slagtempo rond de 24 te houden met mooie lange halen en rust in het oprijden. Verder wilden we de 7,5 km binnen de 30 minuten voltooien, dus onze 500 meter tijden moesten niet boven de 2 minuten uitkomen.

Stuurmanskunsten

Met een vliegende start deed Bas exact wat we hadden afgesproken en hield hij ons tempo netjes op de 25 en zaten onder de 2 minuten. Nu kwam het nog aan op mijn stuurmanskunsten, want wat is de Amstel bochtig! De grootste uitdaging een scherpe bocht naar bakboord. Deze was natuurlijk helemaal uitgeanalyseerd en gelukkig kwamen we de bocht goed door op snelheid. Door alle bochten was het voor Bas een opgave om ons tempo laag te houden want iedere keer versnelden we iets in de bochten, maar met de nodige instructies in de boot kwamen we steeds weer terug.

Extra boost

Na deze pittige bocht nog maar 3 bruggen en dan door naar de finish. De laatste brug op het parcours is de beroemde Berlagebrug en op aanwijzing van Fransje wisten we dat we de watertoren recht achter ons moesten hebben om perfect uit te komen bij de brug. Op weg naar deze brug haalden we een tegenstander in wat ons een extra boost gaf. Helaas door de vermoeidheid werd het wel steeds rommeliger bij ons en vielen we constant over bakboord. Tot overmaat van ramp maakte ik ook nog een kleine stuurfout en kwamen we te krap af op de Berlagebrug en kwamen we net niet uit met de riemen. Na een snel herstel en een opzetje om de Jopie weer op gang te krijgen en nog een andere concurrent net voor ons gingen we er helemaal voor en liep ons tempo flink op. Dit kwam niet ten goede van de techniek maar we liepen de tegenstander wel voorbij, we gingen duidelijk niet voor de schoonheidsprijs.

Finish!

En dan na 7,5 km kwam dan eindelijk het eindsignaal. Met een eind tijd van 29 minuten en 54 seconden waren we binnen de tijd gefinisht. Dit was natuurlijk niet de winnende tijd, daar zullen we nog even flink voor moeten trainen. Maar 16de van de 32 overall en 4de van de 7 in onze pool waren wij tevreden. Althans met het resultaat, het hoe daar zullen we de komende maanden flink aan moeten werken. Gelukkig gaan we het mooie weer tegemoet dus zullen jullie ons regelmatig op de Lek tegenkomen om  bij onze nieuwe uitdaging, de Spaarne Lente race, nog beter aan de start te komen.

 

Trainen op de AmstelTraining op de AmstelDe wedstrijd!

 

Terug naar boven