Hellingers wagen zich aan Moordregatta

Bockenrijders

De Moordregatta houdt de herinnering levend aan de verschrikkelijke zaken die zich in de 18de eeuw in de Brabantse Kempen en het Limburgse platteland voordeden. Een bende rovers maakte de Kempen onveilig. In het midden van de 18de eeuw overspoelden golven van geweld deze streek. Horden van gewetenloze boeven trokken plunderend en brandstichtend door vredige dreven. Zij noemden zich “De Bockenrijders”, naar schimmige luchtgeesten, die volgens een Middeleeuwse mythe, op bokken gezeten, door de donkere nachtelijke hemel zwierven en zelfs afgesloten huizen konden binnendringen. Ooggetuigeverslagen maken hier melding van.

Ideale generale 

Een ideale wedstrijd dus voor onze Hellingers want wij zijn niet vies van een beetje geweld op het water en het veroveren van het blik. Tevens was de start een maand voor de Lingebokaal en met een lengte van 6,5 kilometer een mooie generale repetitie. Bas Kamminga en Rinke Wesseling hadden daarom besloten om zich voor deze wedstrijd in te schrijven. Al snel werd ook het damesteam van Marloes Gerstel, Nienke Oldenburg, Emmie van de Hoeven, Machteld van der Veen en Afina Bruins enthousiast maar helaas was niet iedereen beschikbaar en konden zij niet als compleet team deelnemen. Uiteindelijk werd er een mix-team samengesteld bestaand uit Marloes, Nienke, Bas en Rinke en als stuur werd Marlies van Gendt gevraagd. Helaas was het enige nummer waar de mix in kon starten een C4, maar dat mocht de pret niet drukken. Tijdens onze training als mix werd Marlies gepolst of zij het zag zitten om misschien ook 1 wedstrijd te roeien met de dames en zo ontstond er ook nog een gelegenheidsdamesteam bestaand uit Marlies, Marloes, Emmie en Nienke. En was dit na meer dan een jaar afwezigheid ook weer de eerste wedstrijd voor Marlies. Daarnaast hadden we ook nog onze vaste waarde in het skiffveld, Anja van Blokland. Dus al met al was de Helling ruim vertegenwoordigd!

 

Tussen de studenten

Zaterdag 1 oktober  vertrokken we in alle vroegte richting roeivereniging TOR, Hilvarenbeek en met de catering van Bas aan boord zat de sfeer er al meteen in. TOR is gelegen op een prachtige plek aan het Wilhelminakanaal bij Tilburg, vlakbij recreatiepark de Beekse Bergen. En zo stonden wij rond negenen in de bossen onze boten op te riggeren en ons klaar te maken voor de wedstrijden. 

In de eerste heat gingen Bas en Rinke van start in de dubbel 2 en onze dames in de C4. En ondanks dat je zou zeggen dat een recht kanaal gelijk staat aan een saaie omgeving was daar niets van waar. Het kan niet tippen aan onze Lek, maar tijdens het oproeien was het best genieten. Eenmaal achter de startlijn viel het Bas en Rinke op dat de overige dubbel 2-teams bestonden uit erg jeugdige roeiers (lees:studenten). Waarvan er 1 team wel heel erg de omschrijving van Bockenrijder benaderde, twee heren van studentenvereniging Vidar, hier konden we veel geweld van gaan verwachten. Dus nog maar een keer goed doornemen hoe wij onze wedstrijd gingen indelen en wat ons tempo zou moeten zijn. Dit keer wilden we echt starten op een slagtempo van 24, tijdens de trainingen hadden we zo de beste balans tussen snelheid en kracht en liep de Jopie het mooist. Als tweede mochten wij van start in onze categorie en Bas legde ons tempo mooi steady op de afgesproken 24. In het wedstrijdparcours lagen twee bruggen waar een inhaalverbod bij van toepassing was. Was je als eerste bij de eerste dukdalf dan had jij voorrang. Met nog een goede 500 meter te gaan hadden we de Bockenrijders van Vidar nog steeds achter ons. Even snel overleg en we besloten om ze achter ons te houden tot aan de brug, we gingen er dus voor om als eerste de dukdalf te halen en dit lukte! Daarna gaven we ze de ruimte en gingen we terug naar ons tempo. Echter bleef de aanval op ons uit en bleef de afstand tussen ons nagenoeg hetzelfde.  Wij pakten dus weer de strijd op en ook de tweede brug zouden wij er alles aan doen om ze voor te blijven. In deze strijd kwamen we ook steeds dichter in de buurt van onze voorligger en ontstond er een leuk strijdtoneel op het water. De tweede brug wisten we ook als eerste te halen net voor Vidar echter zat er een trager dubbel 4 damesteam voor ons en moesten we met zijn allen de riemen laten lopen. Na de brug een opzetje om Jopie weer op snelheid te krijgen en tevens de laatste 2 kilometer in te zetten. In deze laatste fase gingen de mannen van Vidar ons uiteindelijk voorbij maar bleven ze redelijk in onze ooghoeken zichtbaar. Uiteindelijk kwamen we met een tijd van 25 minuten en 38 seconden over de finish, met een gemiddelde snelheid van 15,2 km/h. Deze tijd was goed voor een 4de plaats van de 13. Zowel ongecorrigeerd als gecorrigeerd. Voor ons was het een geslaagde generale!

 

Blik voor de dames

Voor onze dames C4 zouden we een inleen stuur krijgen vanuit TOR, echter had de wedstrijdleiding zitten schuiven met de indeling en bleek de geleende stuur in dezelfde heat te starten. Uiteindelijk werd er een gegadigde gevonden wat een oude rot bleek te zijn, iemand die het parcours op haar duimpje kende. Helemaal achteraan in het veld en in deze heat een beginnersteam als concurrent moesten ze het helemaal zelf doen. Geen hazen voor onze dames. Als vanouds met Marloes op slag werd er een strak tempo ingezet. Echter werd het onze dames snel duidelijk dat verenigingen onderling erg kunnen verschillen. De geleende stuur gaf geregeld commando’s voor opzetjes, niet dat er boten ingehaald of opliepen maar meer omdat het kan. Uiteindelijk kwamen de dames na 30 minuten en 6 seconden over de finish met een gemiddelde snelheid van 13 km/h. Met deze tijd lieten onze dames uiteindelijk ook nog 2 dames dubbel 4-4n (glad) achter zich!  In de laatste heat zou er nog 1 team starten dus onze dames maakten kans op blik. En dat deden ze, overigens hadden onze dames de snelste tijd zowel ongecorrigeerd als gecorrigeerd en bleven de mixed boot op basis van de gecorrigeerde tijd net 11 seconden voor!

 

Mooi opgebouwde skiffrace

In de laatste heat zouden er nog twee boten van de Heling starten, Anja in haar skiff Tove en de C4-mix bestaand uit Marloes, Nienke, Rinke en Bas met Marlies als stuur. Anja die de week ervoor ook al een wedstrijd geroeid had wist voor deze wedstrijd haar aandachtpuntjes. En waar zij zich bij de vorige wedstrijd iets te vroeg over de kook bracht roeide ze nu een perfect opgebouwde race. Bijna ging het nog mis toen de wedstrijd leiding van af de laatste brug riep; “Skiff stuurboord sterk”. Anja deed dit meteen, aangezien ze dacht dat het voor haar was, echter zat er nog een andere skiff net voor haar. Gelukkig reed GijsJan mee en kon hij meteen corrigeren door Anja toe te roepen “bakboord sterk” Uiteindelijk ging Anja zonder kleerscheuren onder de brug door en kon ze aan haar laatste 2 kilometer beginnen. Waarin ze alles gaf wat er nog in zat en waarin ze haar tempo steeds iets meer verhoogde. Uiteindelijk kwam Anja na 32 minuten en 19 seconden over de finish, haar gemiddelde snelheid bedroeg 12,1 km/h en was goed voor een 5 plek van de 7.

 

Blik voor mixed vier

Als laatste ging de C4-mix van start, echter voordat we konden gaan oproeien moesten Bas en Rinke zich nog even melden bij de wedstrijdleiding. Vidar had protest aangetekend omdat wij ze gehinderd zouden hebben en geen vrije doorgang verleend hadden bij de laatste brug. En nu mochten wij ons verhaal vertellen aan de wedstrijdleiding. Uiteindelijk is het protest ongeldig verklaard en heeft de wedstrijdleiding besloten dat er tussen de twee bruggen een strijd gestreden is en dus geen sprake was van hinder. Echter doordat we ons moesten melden gingen we ook vrij laat het water weer op en kwamen we iets te laat achter de start. Gelukkig hebben we hier geen sancties voor gekregen. In de onze categorie ging nog 1 ander team van start, dus helaas net te 1 te weinig voor een eventueel blik, maar genoeg om de eer hoog te houden en om als eerste over de finish te gaan. Het andere team uit Roermond startte voor ons dus hadden wij iets om in te halen. Onder leiding van Marlies, als stuur, werden we over de 6,5 kilometer heen gecoacht. En heel langzaam liepen we in op onze tegenstander die er alles aan deed om ons voor te blijven. Maar Marlies bleef ons aansporen om vooral door te blijven trappen en als het tempo iets daalde liet ze ons weer versnellen. In de laatste twee kilometer wisten we uiteindelijk onze tegenstander te pakken en ze voorbij te steken. En met een eindtijd van 27 minuten en 47 seconden en waren we ruim 30 seconden sneller dan het team uit Roermond. Ook gecorrigeerd was dit nog altijd goed voor de eerste plaats, waarmee de eer van de Helling gered was.

 

Het geheim van de Bockenrijders?

Benieuwd wat de relatie is tussen de Moordregatta en de Bockenrijders? Bij het graven van het Wilhelminakanaal begin 20ste eeuw werd een lugubere vondst gedaan. Niet ver van de plaats waar nu het nieuwe roeipaviljoen van de Tilburgse Open Roeivereniging zich bevindt, stond een klein vervallen Kempisch boerderijtje. De ruïne van de boerderij moest verdwijnen toen het kanaal werd gegraven. Bij de graafwerkzaamheden stuitten de werkers op een graf. Bij het graven werden botten en beenderen gevonden. Na het blootleggen van het graf werden de resten gevonden van een boerenfamilie, de lijken van twee volwassenen en acht kinderen. Niet ver daar vandaan stuitten de werkers op een tweede lugubere vondst. De overblijfselen van een man en een dier werden gevonden. De restanten van het dier vermoedelijk een bok, bedekten een koffer met een gouden schat. In de koffer werden diverse gouden crucifixen en monstranzen aangetroffen naast een onbekende hoeveelheid gouden munten. Nadat de volgende ochtend de politie gearriveerd was, waren de restanten van de man en de bok verdwenen tezamen met de koffer. Omwonenden op de nabij gelegen boerderijen maakten melding van een afgrijselijk lawaai in de nacht. Vanuit hun vensters hadden ze een gestalte in een rode mantel op een dier gezeten weg zien vliegen. Na het verdwijnen van de schat werden, nog vele jaren nadat het kanaal in gebruik was genomen, meldingen gedaan van gestalten in de lucht op de plek waar de boerderij ooit gestaan had.

Al met al: Gezellig!

Het was alweer een gezellige dag en we hebben er met z’n allen van genoten. En ook nog zeer mooie prestaties met z’n allen neergezet. 

Terug naar boven