Organisatie

Echt goed leren zeilen? De Lek bij Culemborg: ideaal!

De Culemborgse wateren zijn ideaal om goed te leren zeilen. Bijna alles waar je mee te maken kunt krijgen heb je hier zodra je de havenmond uit vaart. Wind, stroom, luwtes, ondiepten en niet te vergeten een verplicht af te leggen parcours. Het is hier niet een stuurautomaatrakje van een uur over bakboord op en dan eens overstag om een rakje van weer een uur over stuurboord te doen. Want zoals de rivier stroomt heb je maar te varen.

Zeilboot groot of klein?

De maximale zeilbootmaat voor de Culemborgse haven is zo'n 9.50m lang en maximaal 1.8m diep. Of je moet het voor lief nemen dat je alleen stroomopwaarts kunt zeilen en een goede maststrijkinstallatie voor het geval dat je de spoorbrug even moet nemen. 

Gezelligheid en Aftersail

Als je de Helling zegt dan denk je onwillekeurig aan de zomeravondregatta. De zomeravondregatta is een serie van vijf wedstrijden die zoveel mogelijk op de donderdagavond in het voorseizoen wordt gezeild. Behalve deze wedstrijden, die volgens officiele procedures worden gestart, neemt er ook altijd een vaste club zeilers zoveel mogelijk deel aan wedstrijden georganiseerd door buursteden. Zoals de openingswedstrijden in Wijk bij Duurstede, de Andre Smit trofee rond het eiland van Maurik of de sluitingswedstrijden van Vreeswijk, die tussen de sluizen van Hagestein en de spoorbrug gezeild worden. En dat de Culemborgers goed hebben leren zeilen blijkt altijd wel tijdens de prijsuitreiking aan het einde van zo'n zeilwedstrijd. Misschien nog belangrijker dan het wedstrijdelement is bij deze wedstrijden de aftersail. Helemaal bij de tweedaagse wedstrijden.

Jeugdzeilen

Dat de jeugdzeilafdeling van watersportvereniging de Helling actief is, blijkt wel uit de vele verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Naast een zeilopleiding zijn er 'zeiltrainingen, wedstrijden en een zeilkamp. De organisatie en begeleiding van deze activiteiten zijn in handen van ervaren instructeurs, ouders en een aantal actieve leden van de vereniging. Wilt u meer weten, lees dan verder onder Zeilen - Jeugdzeilen.

Terug naar boven