Opleiding

 

Jeugdzeilopleiding

 

 

Speciaal voor kinderen tussen 8 en 15 jaar organiseert WV de Helling een jeugdzeilopleiding. In een aantal lessen leren de kinderen op ‘De Afgraving’ spelenderwijs zeilen in de eenmansboot ‘Optimist’ of de tweemansboot 'Laser Pico'. Het is mogelijk om de diploma’s Eenmans CWOI, CWOII en Tweemans CWO I, CWO II en CWO III te halen. 

CWOI is bedoeld voor kinderen die nog nooit hebben gezeild. Ze leren de eenvoudige basisvaardigheden, zoals op- en aftuigen, sturen, bedienen van de zeilen en overstag gaan. Dit wordt aangevuld met theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Het zeilen gebeurt onder rustige omstandigheden d.w.z. rustig vaarwater en matige wind (3 Beaufort).

CWOII is voor kinderen die de eerste opleiding succesvol hebben doorlopen en die de beginselen van het zeilen beheersen. De opleiding omvat de basisvaardigheden en wordt verder aangevuld met o.a. opkruisen en aankomen aan hoger wal met bijbehorende theorie. Het zeilen gebeurt onder redelijke omstandigheden d.w.z. niet te druk vaarwater tot windkracht 4 Beaufort. Zie voor meer informatie www.cwo.nl.

 

Voor CWOIII wordt een nog betere beheersing van de boot verwacht en varen we meer op de Lek.

Zeilinstructeurs uit onze eigen vereniging verzorgen de cursus. Zij leren de kinderen de beginselen van het zeilen bij en varen tijdens het zeilen in begeleidingsboten mee om, daar waar nodig is, de kinderen individueel te begeleiden.

Wanneer?

De cursus wordt gegeven tijdens een aantal weekenden in de maanden mei tot en met september. Een les duurt een dagdeel. De kinderen worden ingedeeld op niveau en hebben les op een vaste dag en tijdstip, op zaterdag of zondag les van 09.00 tot 12.30 of van 13.00 tot 16.30. De indeling wordt na sluiting van de inschrijvingen (zoveel mogelijk in overleg) opgesteld. De lessen kunnen vanwege weersomstandigheden worden afgezegd.  De data van dit seizoen vind je helemaal onderaan deze pagina.

 

Waar?

De cursus vindt plaats op ‘De Afgraving’. Dit is een dode arm van rivier de Lek, die stroomopwaarts ligt vanuit de haven. Dit rustige vaarwater is een unieke plek om kinderen in een veilige omgeving zonder beroepsvaart hun eerste zeillessen te laten volgen. We beginnen en eindigen iedere les in de haven van Culemborg. Met meer ervaren zeilers varen we bij goede omstandigheden ook op de Lek.

 

Optimist of Laser Pico?

De vereniging heeft de beschikking over Optimisten en Laser Pico’s. De Optimist is een eenmansboot voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Pico cursisten varen in duo’s. De Laser Pico is geschikt voor kinderen van 12 t/m 15 jaar, of jongere kinderen in bezit van een CWOII diploma in de Optimist.

Het is ook mogelijk om de zeilcursus te volgen in een eigen Optimist.

 

Wat heb je nodig?

Zwemvesten worden door de vereniging ter beschikking gesteld. De kleding tijdens de zeilles bestaat uit zwemkleding met daarover een wetsuit en geschikte schoenen voor in het water. Deze zijn bij de meeste grote sportzaken en via internet te bestellen. Droge kleding en een handdoek meenemen voor na afloop.

 

Voorwaarden

Cursisten moet bij de start van de cursus 8 jaar of ouder zijn en in bezit van zwemdiploma A+B. Cursisten varen altijd met een zwemvest aan. De vereniging heeft deze beschikbaar.

Alle cursusdeelnemers moeten lid zijn van WV de Helling.

 

Kosten

De kosten voor de zeiltraining eenmans en tweemans bedragen € 140,- en € 100,- als in een eigen boot wordt gevaren.

Het lidmaatschap WV De Helling bedraagt voor jeugdleden €27,55 per jaar. Dat is inclusief KNWV bijdrage en exclusief de eenmalige inschrijfkosten van 10 euro).

 

Hulp van ouders

Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat ze voor en na de lessen helpen met de logistiek rondom het zeilen (boten te water laten en uit het water halen). Ook tijdens de lessen hebben we hulp van ouders nodig op de wal. Vaak spreken ouders onderling af wie er tíjdens de les aanwezig blijft. Zeker voor jonge kinderen en bij minder goed weer is het fijn als de ouders tijdens de les(-pauze) in de buurt zijn. Bij mooi weer is de Afgraving een heerlijke zwem- en picknickplek.

 

Kamp

Ieder jaar organiseren wij een zeilkamp voor de jeugd. De kinderen kamperen in zelf meegebrachte tenten en varen twee dagen in de vertrouwde Optimisten en Pico’s, maar ook (onder begeleiding) in andere soorten zeilboten. Tijdens het kamp wordt ook instructie gegeven. Deelname is niet verplicht, maar wel gezellig. Het kamp start op zaterdagochtend en eindigt op zondagmiddag.

Inschrijven en contact

Wilt u meer informatie of wilt u inschrijven voor de cursus, stuur dan een mail naar jeugdzeilen@wvdehelling.nl. Mocht u zelf interesse hebben om zeilles te geven aan uw eigen kinderen of onze jeugd, laat het ons dan weten. Goede instructeurs/instructrices kunnen wij altijd gebruiken.

 

Bij de voorlopig inschrijving vermelden:

- naam kind

- geboortedatum

- Optimist of Pico

- zeilervaring/diploma’s

- zeilervaring ouders en bereidheid om instructie te geven.

 

CWO

De Helling biedt de zeilcursus voor jeugdleden aan conform CWO. Dit is De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (bijv: kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, brandingsurfen etc.). Zie voor meer informatie www.cwo.nl.

 

DATA 2019

 

De data van 2019 zijn nog niet bekend, die volgen in maart/april 2019.  We proberen de lessen zo te plannen dat ze zo veel mogelijk vallen in de zomerstop van hockey- en voetbalcompetities.

 

Grofweg zullen we start in mei en varen tot de zomer vakantie. Na de zomervakantie valt dan vaak het kampweek en het laatste lesweekend. 

 

 

 

 

 

Terug naar boven