Opleiding

Jeugdzeilopleiding

Speciaal voor kinderen tussen 8 en 15 jaar organiseert de WV de Helling een jeugdzeilopleiding. In een aantal zeilweekenden leren de kinderen op ‘De Afgraving’ spelenderwijs zeilen in de eenmansboot ‘Optimist’ of de tweemansboot 'Laser Pico'. Het mogelijk is om de diploma's Eenmansboot CWOI, CWOII en Tweemans CWO I, CWO II, CWO III te halen. 

CWOI is bedoeld voor kinderen die nog nooit hebben gezeild. Ze leren de eenvoudige basisvaardigheden, zoals op- en aftuigen, sturen, bedienen van de zeilen en overstag gaan. Dit wordt aangevuld met theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Het zeilen gebeurt onder rustige omstandigheden d.w.z. rustig vaarwater en matige wind (3 Beaufort). CWOII is voor kinderen die de eerste opleiding succesvol hebben doorlopen en die de beginselen van het zeilen beheersen. De opleiding omvat de basisvaardigheden en wordt verder aangevuld met o.a. opkruisen en aankomen aan hoger wal met bijbehorende theorie. Het zeilen gebeurt onder redelijke omstandigheden d.w.z. niet te druk vaarwater tot windkracht 4 Beaufort. Zie voor meer informatie www.cwo.nl.

Zeilinstructeurs uit onze eigen vereniging verzorgen de cursus. Zij leren de kinderen de beginselen van het zeilen bij en varen tijdens het zeilen in begeleidingsboten mee om, daar waar nodig is, de kinderen individueel te begeleiden.

Wanneer

De cursus wordt gegeven tijdens een aantal weekenden in de maanden mei tot en met september. De kinderen worden ingedeeld op niveau en hebben les op een vaste dag en tijdstip, zaterdag of op zondag les van 09.00 tot 12.30 of van 13.00 tot 16.30. De indeling wordt na sluiting van de inschrijvingen (zoveel mogelijk in overleg) opgesteld. De lessen kunnen vanwege weersomstandigheden worden afgezegd. Voor 2017 zijn de lessen gepland op 27-28 mei, 10-11 juni, 17-18 juni, 24-25 juni, 19-20 augustus, 26-27 augustus en 02-03 september. Op 01 en 02 juli wordt een zeilkamp georganiseerd, deelname hieraan is niet verplicht en is niet ingebegrepen in het lesgeld. 

Waar

De cursus vindt plaats op ‘De Afgraving’. Dit is een dode arm van rivier de Lek, die stroomopwaarts ligt vanuit de haven. Dit rustige vaarwater is een unieke plek om kinderen in een veilige omgeving zonder beroepsvaart hun eerste zeillessen te laten volgen. Om alles tijdens de cursus goed te laten verlopen is een actieve inbreng van de ouders/verzorgers noodzakelijk. Assistentie van het brengen en ophalen van de speciale botentrailer met de verenigingsbootjes naar en van ‘De Afgraving’ is een vereiste. Ook is uw hulp nodig bij het te water laten en wegvaren, maar zeker ook het opvangen van de boten als de kinderen weer naar de wal gaan.

Wat heb je nodig

Er wordt les gegeven in Optimisten en Laser Pico's. De vereniging heeft hiervoor een achttal bootjes ter beschikking. De kinderen kunnen natuurlijk - tegen gerecudeerd tarief - ook in een eigen Optimist varen. Zwemvesten worden door de vereniging ter beschikking gesteld. De kleding tijdens zeilles bestaat uit zwemkleding met daarover een wetsuit en waterschoenen. Deze zijn bij de meeste grote sportzaken en via internet te bestellen. Droge kleding en een handdoek meenemen voor na afloop.

Kosten

De kosten voor de cursus CWO eenmans en tweemans bedragen € 150,- en € 110,- als in een eigen boot wordt gevaren.

Voorwaarde voor het volgen van de cursus is bovendien dat de kinderen jeugdlid worden van De Helling, de kosten hiervoor zijn € 17,50. Dit lidmaatschap is niet nodig als het kind al is aangemeld als gezinslid van De Helling. 

Inzet ouders

Van de ouders wordt verwacht dat zij bij toerbeurt helpen bij de lessen. Dit zijn in totaal twee lessen over het hele seizoen verdeeld. De hulp bestaat concreet uit het te water laten en uit het water halen van de bootjes, en het opvangen van de kinderen op het strandje als de instructeurs nog op het water zijn. Hulp bij het op- en aftuigen is alleen in het begin nodig, dit moeten de kinderen in principe zelf doen. Er wordt aan het begin van het seizoen (planning zondag 21 mei) een informatiemiddag georganiseerd om de inzet van de ouders toe te lichten en een indeling te maken. 

Kamp

Ieder jaar wordt een kamp georganiseerd, dit jaar op 01 en 02 juli. De kinderen kamperen in zelf meegebrachte tenten en varen twee dagen in de vertrouwde Optimisten, maar ook (onder begeleiding) in andere soorten zeilboten. Tijdens het kamp wordt ook instructie gegeven. Deelname is niet verplicht, maar wel gezellig.

Aanmelden

Wilt u meer informatie of wilt u inschrijven voor de cursus, stuur dan een mail naar jeugdzeilen@wvdehelling.nl. En mocht u zelf interesse hebben om zeilles te geven aan de jeugd, laat het ons dan weten. Goede instructeurs/instructrices kunnen wij altijd gebruiken.

CWO

De Helling biedt de zeilcursus voor jeugdleden aan conform CWO. Dit is De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (bijv: kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, brandingsurfen etc.). Zie voor meer informatie www.cwo.nl.

 

 

 

Terug naar boven